K


Results for "K"

Meteorological Glossary

KAR KUTUSU

(Meteorological Glossary) :
(SNOW BIN) [i]Düşen karın miktarını ölçmek için kullanılan, özel olarak tasarlanmış kutu.
Meteorological Glossary

KAR ORAJI

(Meteorological Glossary) :
(THUNDER SNOW) [i]Yağmur yerine kar yağışı sırasında kışın görülen oraj. Atmosfer boyunca yerden yukarıya doğru, donma sıcaklığında veya daha düşük sıcaklıklarda olan güçlü yükselişler, kar ve buzun eriyerek yağmur şekline dönmesine neden olur. Özellikle yoğun kar yağışı ile beraber görülen oraj bu gibi durumlarda gerçekleşir.
Meteorological Glossary

KAR ÖLÇER

(Meteorological Glossary) :
(SNOW GAGE) [i]Karın erimesiyle ortaya çıkan suyun dikey derinliğini ölçmek için dizayn edilmiş alet. Yağmur ölçer yani plüviyometre ile eş anlamlı olarak kullanılır. Düşen yağışın buharlaşmamasını sağlamak için kenarları keskin bir leğen ile yağışı toplayıp ölçmek sağlıklı olmadığından yağış ölçümü için de özel dizayn edilmiş aletler kullanılmaktadır. Yağışın en küçük miktara kadar ölçülmesi önemli ve buharlaşmayı engellemek gerekli olduğundan bu aletlerde gerekli işlemler yapılmıştır. Yağış ölçeğinde yağışı toplamak için genellikle çapı 8 inç (20.3 cm) çapında bir huni kullanılır. Buharlaşmayı en aza indirmek için huninin altında bulunan küçük bir delik ve ince bakır boruyla hunide toplanan su ölçeğin altında bulunan bir haznede birikir. Haznede biriken yağmur ve kar suyu ölçekli bir kap yardımıyla ölçülür. Yağış ölçerde en önemli parça hunidir. Huninin ağzı yağışı tam olarak toplamak için oldukça keskin aynı zamanda da içine giren karın tekrar savrulmaması için derindir. Yağış ölçerlere diyagram, saat ve terazi eklenmek suretiyle da yazıcı, kaydedici hale getirmek mümkündür.
Meteorological Glossary

KAR ÖRNEKLEYİCİ

(Meteorological Glossary) :
(SNOW SAMPLER) [i]Herhangi bir yerde birikmiş kardan dikey kesitte örnek almak için kullanılan, kar örneği alındıktan sonra kolayca açılabilir şekilde düzenlenmiş boru. Kar örnekleyici aleti ile alınan örnek, değişik zamanlarda, değişik yoğunlukta yağan kar miktarını belirlemek ve var olan kar paketinin, kar deposunun erimesi durumunda ortaya çıkacak su miktarını saptamak için önemlidir. Amerika'da kullanılan kar örnekleyicilerin üzerinde alınan karın yüksekliğine göre eşdeğer su miktarını gösterir ıskalalar vardır. Aletin kar içerisine rahatça sokulabilmesi için bir ucu keskinleştirilmiş alüminyum boru kullanılmaktadır.
Meteorological Glossary

KAR ÖRTÜSÜ

(Meteorological Glossary) :
(SNOW COVER) [i]Düşen karla kaplanmış yeryüzü parçası. Genellikle belirtilen bölgedeki toplam alana göre yüzde olarak belirtilir. Kuzey yarımkürede birçok alan kış boyunca karla kaplı olarak kalır. Sibirya ve Kanada'nın karla kaplı geniş alanları Kutupsal Karasal Hava (cP) kütlesinin doğmasındaki tek ve temel nedendir. Yerin karla kaplı olarak kalma süresi aynı zamanda o yerin ikliminin oluşmasında da önemli bir etkendir. Çünkü, normalde çıplakken güneşten gelen radyasyonu emen toprak karla kaplı olunca hemen hemen tamamını geri yansıtır veya dağıtır. Kar örtüsü geceleyin yeryüzünden atmosfere geri dönecek olan radyasyon kaybını engellerken, gündüz boyunca da gelen radyasyonu geri yansıttığı için yerin güneşten ısınmasını engeller. Bu nedenle, kış boyunca karla kaplı yerlerde sıcaklık artışı görmek mümkün olmaz.