KAR


Results for "KAR"

Meteorological Glossary

KAR YİYİCİ

(Meteorological Glossary) :
(SNOW EATER) [i]Karla kaplı yüzeyler üzerine doğru esen aşağı doğru eğimli sıcak veya fön rüzgarlarının karı eritmesi durumunda bu rüzgarlar için kullanılan terim.
Meteorological Glossary

KAR YÜRÜMESİ

(Meteorological Glossary) :
(SNOW CREEP) [i]Dağlarda bulunan kar tabakalarının, dağ yamaçlarından aşağıya doğru yavaş ve sürekli olan kayma hareketi için kullanılan terim.
Meteorological Glossary

KAR YUVARLAKLARI

(Meteorological Glossary) :
(SNOW ROLLER) [i]Kadınların ellerini soğuktan korumak için kullandıkları kürk eldivenleri andıran, rüzgar tarafından tepelerden koparılan ve rüzgar tarafından hareket ettirilemeyecek büyüklüğe ulaşan kadar sağa sola yuvarlanan, ama gerek eğim eksikliği ve gerekse yeterli büyüklüğe ve şekle sahip olmadıkları için fazla hareket edemeyen, ıslak ve yapışkan kar. Bu tür kar yuvarlaklarının oluştuğu yerler genellikle "V" şeklindeki arazilerdir. Şekilleri yuvarlak şekilde sarılmış uyku çantalarına benzer. Bazılarının büyüklükleri bir metre uzunluğa ve bir buçuk metre çapa ulaşır.
Meteorological Glossary

KARA

(Meteorological Glossary) :
(veya DENİZ) MELTEMİ(LAND(or SEA) BREEZE) [i]Deniz yüzeyi ile etrafını çevreleyen kara arasındaki farklı ısınmadan kaynaklanan günlük rüzgar. Kara meltemi, geceleyin deniz yüzeyinin karalardan daha sıcak olması nedeniyle karalardan denize doğru eserken, deniz meltemi ise gündüz süresince karaların deniz yüzeylerinden daha fazla ısınmasıyla, deniz yüzeyinden karaya doğru esen şeklidir. Kara ve denizlerin farklı ısınıp soğumaları kıyı ve kıyı yakınlarında az da olsa bir basınç gradyanının oluşmasına neden olur. Kara ve deniz meltemlerinin hızı ve etkili olduğu seviyenin yerden olan yüksekliği, denizsel alanın genişliği ile etrafını çevreleyen karasal alanın topografyasına bağlıdır.
Meteorological Glossary

KARA RÜZGAR

(Meteorological Glossary) :
(RESBAHAR/RRASHABA) [i]Kuzey Irak'ta sıradağların eteklerinde esen kuvvetli ve hamleli doğulu rüzgarlara verilen ve 'kara rüzgar' anlamına gelen bir kelime.