M


Results for "M"

Meteorological Glossary

MERKEZKAÇ KUVVETİ

(Meteorological Glossary) :
(CENTRIFUGAL FORCE) [i]Dönen sistemlerde, kütleyi dönme ekseninden dışarıya doğru iten kuvvet. Bu kuvvet ekvatora doğru gidildikçe artar ve 1'e ulaşır, kutuplara gidildikçe ise azalır ve tam kutup noktasında '0' olur. Atmosfer içerisinde hareket eden bir hava parselinin yönünü etkileyen kuvvetlerden birisidir. Bu kuvvetin tam zıt yönünde ise basınç gradyan kuvveti vardır. Bu kuvvetin temelinde de, yine her etkende olduğu gibi yerçekimi kuvveti, dünyanın kendi etrafında dönüşü ve dünyanın eksenindeki eğiklik vardır.
Meteorological Glossary

METAL BAROMETRE

(Meteorological Glossary) :
(ANEROID BAROMETER) [i]Atmosferik basıncı ölçmede kullanılan alet. İlk defa, 1843'de Vidie tarafından geliştirilmiştir ve herhangi bir sıvı içermez. Temel şekliyle, içinin havası boşaltılmış, ince ince ve yol yol kıvrımlı bir maden kapsülden oluşur. Kapsülün üzerine etki eden hava basıncı ileticiler yoluyla göstergeden izlenir hale getirilir. Maden kapsül ya fosfor bronzdan ya da berilyum bakırdan yapılmıştır. Taşınabilirliği özelliğiyle cıvalı barometrelere tercih edilir fakat metalin elastikiyeti, kullanılan yay ve iletici düzeneklerden kaynaklanabilecek hataları ortadan kaldırmak için zaman zaman cıvalı barometrelerle hatasının karşılaştırılması gerekir. Yazıcısına "aneroidograph" adı verilir.
Meteorological Glossary

METAL TERMOMETRELERDE SIVI

(Meteorological Glossary) :
(LIQUID IN METAL THERMOMETER) [i]Genleşme özellikli, sıcağa duyarlı sıvının metal kutu içinde bulundurulmasıyla yapılan termometre çeşidi. Çelik kutu içinde cıva modelli termometreler en sık görülenidir.
Meteorological Glossary

METAN

(Meteorological Glossary) :
(METHANE) [i]Atmosferde oldukça az bulunan, kimyasal formülü CH4 olan gaz. Metan gazı biyolojik ürünlerin çürümesiyle atmosfere katılır ve ozon gazı tarafından da yok edilir. Metan gazının atmosferde yaşama ömrü yaklaşık olarak 15 yıl kadardır.
Meteorological Glossary

METAR

(Meteorological Glossary) :
(METAR) [k]'METerological Aerodrome Report' kavramının kısaltması (Uçuş Rotası Hava Raporu). Yer meteorolojik veri raporları için tüm gerekleri yerine getiren önemli bir gözlem kodudur. Bir METAR'da en az aşağıdaki bilgilerin verilmesi gereklidir: Rüzgar, görüş, pist görüş uzaklığı, halihazır hava, gökyüzü durumu, sıcaklık, işba sıcaklığı ve altimetrik basınç.