O


Results for "O"

Meteorological Glossary

OPAK

(Meteorological Glossary) :
(OPAQUE) [s]Radyan enerji, özellikle ışığın geçişini engelleyen materyallerin bulunduğu koşul. Bazı bulutlar da ışığın geçişini engelleyen materyaller arasındadır. Gökyüzünde opak bulutların olması durumunda bulutun üst tarafındaki ay, güneş ve yıldızların bulut altından bakıldığında görülmesi mümkün değildir.
Meteorological Glossary

OPAKUS/GÖLGELİ

(Meteorological Glossary) :
(OPACUS) [i]Bulut türleri içindeki çeşitlilikleri anlatmak için kullanılan ve 'gölgeli' anlamına gelen Latince kelime. Bu kelime altocumulus, stratocumulus ve stratus bulutlarıyla beraber kullanılır. Opacus tür bulutların olması durumunda bulut arkasındaki güneş ve ayı görmek mümkün değildir.
Meteorological Glossary

OPTİK METEOR

(Meteorological Glossary) :
(OPTICAL METEOR) [i]Işık kanunları ile açıklanabilen atmosferik olayların herhangi birisi için kullanılan terim. Serap bunların en açık ve belirgin örneğidir. Bu olaylarda 'meteor' kelimesinin kullanılması eski bir alışkanlıktan gelmektedir.
Meteorological Glossary

OPTİK PUS

(Meteorological Glossary) :
(OPTICAL HAZE) [i]Küçük ölçekli konvektif akımlar nedeniyle, farklı kırma indeksleri ve farklı yoğunluklara sahip küçük hava parsellerinin yan yana gelmesi sonucunda oluşan görüşü kısıtlayıcı meteorolojik durum. Böyle bir durum, gözlemci ile obje arasında oluştuğunda gözlemcinin objeyi net olarak görmesi mümkün değildir. Obje ya dalgalı ve bulanık görülür ya da hiç görünmez.
Meteorological Glossary

ORAJ

(Meteorological Glossary) :
(THUNDERSTORM) [i]Cumulonimbus ve iyi gelişmiş cumulus bulutlarının yarattığı, gök gürültüsü, şimşek, hamleli yer rüzgarı, türbülans, kuvvetli yağmur sağanağı, dolu, buzlanma, orta veya kuvvetli dikey hareket ile karakterize edilen nispeten kısa süreli -yaklaşık 2 saat- lokal fırtına. Bir orajın istasyona yaklaşması durumunda önce rüzgar rasatçıdan uzaklaşıyor gibi eser ve barometre düşmeye başlar. Oraj biraz daha yaklaşınca barometre biraz yükselir ve rüzgar tam tersi yönde yön değiştirerek rasatçıya doğru esmeye başlar. Kuvvetli yağışın başlamasıyla da barometre tekrar düşer. Orajların meydana geldiği bulutlarda taban sıcaklığı yaklaşık olarak 0 °C, tepe sıcaklığı ise -20 °C 'dir. Bulutun elektrik yüküne bakıldığında tavanın pozitif, tabanın negatif olduğu görülür.