O


Results for "O"

Meteorological Glossary

OROGRAFİK KALDIRMA/YÜKSELME

(Meteorological Glossary) :
(OROGRAPHIC LIFTING) [i]Dağ veya yüksek tepe gibi doğal engeller tarafından hava akımının yukarıya doğru tırmanmaya zorlanması durumu. Nemli hava yukarıya doğru tırmanmaya zorlanınca soğur, yoğunlaşır ve yağmur veya kar olarak yere düşer. Tırmanan hava parseli dağın kuytu yamacına ulaşınca aşağıya doğru çöker, ısınır ve nispi nemi düşer. Kuytu tarafta yağış olmaz ve belli bir süre sonra var olan bulutların da kaybolduğu gözlenir.
Meteorological Glossary

OROGRAFİK YAĞMUR

(Meteorological Glossary) :
(OROGRAPHIC RAIN) [i]Dağ veya yüksek tepe gibi doğal engeller tarafından hava parselinin yukarıya doğru tırmanmaya zorlanması, yükselmesi ve yoğunlaşması sonucunda oluşan yağmur. Kuvvetli bir depresyonun sıcak sektörü, orografik durumun yağış üzerindeki etkisini büyün ayrıntıları ile gösteren en güzel sinoptik durumdur. Yağış siklonik veya konveksiyonel olsa bile orografik koşulların bu yağışa mutlaka katkısı vardır. Özellikle okyanus, deniz ve göllere bakan dağ ve tepe yamaçlarındaki yağış miktarlarının fazlalığı ortalama yağış haritalarında daima göze çarpan bir durumdur. Bu tür yağışlara örnek olarak Karadeniz ve Akdeniz Bölgelerindeki sıra dağlarda gözlenen yağışlar gösterilebilir. Dağların denize bakan yamaçlarında ölçülen yağış miktarı, iç kesimlere bakan tarafların yağış miktarından kat kat fazladır.
Meteorological Glossary

OROGRAFYA

(Meteorological Glossary) :
(OROGRAPHY) [i]Belli bir alanın fiziki kara özelliklerini belirtmek ve tanımlamak için meteorolojide kullanılan bir coğrafya terimi.
Meteorological Glossary

ORTA BULUTLAR

(Meteorological Glossary) :
(MIDDLE CLOUDS) [i]Bulut tabanı 6 000 ile 18 000 feet arasında değişen bulutları belirtmede kullanılan bir terim. Genellikle su damlacıklarından oluşmasına rağmen yüksek enlemlerde su damlacıklarının yerini buz kristalleri alır. Altocumulus, altostratus ve nimbostratus temel orta bulutlardandır. Sıcaklık kuşağına bağlı olarak taban yükseklikleri değişir. Kutuplarda tabanı daha alçak iken ekvatorda oldukça yüksektir.
Meteorological Glossary

ORTA ENLEMLER

(Meteorological Glossary) :
(MIDDLE LATITUDES) [i]35 ile 65 ° kuzey ve güney enlemleri arasındaki kuşağı belirten terim. Kutupsal ve ekvatoral hava kütlelerinin yaz ve kışa bağlı olarak etkili olduğu bu kuşağa 'ılıman kuşak' ta denir.