O


Results for "O"

Meteorological Glossary

ORTA ÖLÇEK

(Meteorological Glossary) :
(MESOSCALE) [i]Karasızlık hattı, orta ölçek konvektif kompleksi, orta ölçek konvektif sistemleri ve orta ölçekli meteorolojik olayları içerir büyüklük. Bu hava sistemleri elli milden birkaç yüz mile kadar olan bir büyüklüğü kapsayabilir. Daha küçük olaylar fırtına, daha büyükleri ise sinoptik ölçekli olarak sınıflandırılır.
Meteorological Glossary

ORTA ÖLÇEK KONVEKTİF KOMPLEKSİ

(Meteorological Glossary) :
(MESOSCALE CONVECTIVE COMPLEX -(MCC)) [i]Ohio veya Iowa eyaleti kadar büyüklüğe sahip orta ölçekli konvektif sistemin en az altı saat etkisini sürdürmesi durumunda kullanılan terim. Öğleden sonra veya akşam üstü gelişir ve kuvvetli hava olaylarına neden olur. En etkili aşamasına gece ulaşır. Kuvvetli yağış ve sel baskınlarına neden olması en önemli özelliğidir.
Meteorological Glossary

ORTA ÖLÇEKLİ KONVEKTİF SİSTEMİ

(Meteorological Glossary) :
(MESOSCALE CONVECTIVE SYSTEM -(MCS)) [i]Birkaç bireysel orajın birleşmesiyle oluşan, geniş alanı kapsayan ve iyi gelişmiş konvektif hava sistemlerine verilen isim. Uzantısı doğrusal veya yuvarlak olabilir ve etkisi birkaç saat sürer. Bu terim, orta ölçekli konvektif kompleksi düzeyine ulaşamamış sistemler için kullanılır.
Meteorological Glossary

ORTA VADELİ TAHMİN

(Meteorological Glossary) :
(MEDIUM RANGE FORECAST) [i]Ülkemiz meteorolojisinde yapılan ve bir haftalık bir süreyi kapsayan hava tahmin raporları. Orta vadeli tahminler, bulutluluk ve yağışlı bölgeler ile genel hatlarıyla mevsim normallerine göre sıcaklık ve genel olarak rüzgar durumunu içerir.
Meteorological Glossary

ORTALAMA

(Meteorological Glossary) :
(MEAN) [s]Herhangi bir özellikten elde edilen bir dizi değerin toplanıp, dizi sayısına bölünmesiyle elde edilen değer. Meteorolojide zaman zaman karışıklıklar olsa da 'Normal' kelimesiyle eş anlamlı olarak kullanıldığı da görülür. Örneğin: Günlük ortalama sıcaklık o günün en yüksek sıcaklık ile en düşük sıcaklık değerlerinin ortalaması iken, gün için kullanılan normal sıcaklık, uzun yıllar ortalamasından (çoğunlukla 30 yıllık dönemlerin ortalamasından) elde edilen günlük ortalama sıcaklık değeridir.