St


Results for "St"

Meteorological Glossary

STANDART ATMOSFER

(Meteorological Glossary) :
(STANDARD ATMOSPHERE) [i]Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) tarafından tanımlanan ve standart olarak alınan atmosfer. Standart atmosferde basınç ve sıcaklıklar tüm seviyelerde belirlenmiştir ve gerçek atmosferin ortalama haline benzer. Standart atmosferde sıcaklık yükseklikle tek tip bir şekilde azalır. Standart atmosferin bazı özellikleri aşağıdaki gibidir: Metrik sistemde Deniz seviyesinde standart sıcaklık (t) : 15 °C. Standart mutlak sıcaklık (T) : 288 ° A. Standart deniz seviyesi basıncı (p) :1013.25 Mb. Standart deniz seviyesi basıncı (p) : 760 mm. cıva. Standart yerçekimi (g) : 9.80665 m/sec2 . Standart özgül ağırlık (gp) : 1.2255 kg/m3 . Standart yoğunluk (p) : 0.124966 kg/m/sec. Standart sıcaklık gradyanı (a) 11. km.ye kadar : 0.65 °C/100 m. Standart izotermal sıcaklık (ti) : - 55 °C. Standart hava gaz sabitesi (R) : 29.2708. İngiliz Sisteminde Deniz seviyesinde standart sıcaklık (t) : 59 °F. Standart mutlak sıcaklık (T) : 550.4 ° F. Standart deniz seviyesi basıncı (p) : 29.92 inç cıva. Standart yerçekimi (g) : 32.1740 ft/sec2 . Standart özgül ağırlık (gp) : 0.07651 lb/ft3 . Standart yoğunluk (p) : 0.002378 lb/ft/sec. Standart sıcaklık gradyanı (a) 11. km.ye kadar : 0.3566 °F/100 ft. Standart izotermal sıcaklık (ti) : - 67 °F. Standart hava gaz sabitesi (R) : 53.33089. Standart atmosfer değerleri, basınç altimetre kalibrasyonları, uçak performans hesaplamaları, uçak ve füze dizaynı ve balistik tabloların hazırlanması için gereklidir.
Meteorological Glossary

STANDART SAAT

(Meteorological Glossary) :
(STANDARD TIME) [i]Herhangi bir yerdeki saatte standardı sağlamak amacıyla 15 derecelik boylam aralığının 1 saatlik zamana eşdeğer tutulduğu (1 boylam aralığı 4 dakikadır.) uluslararası kabul. Standart saatte başlangıç boylamı olarak Greenwich yani 0 ° boylamı alınmıştır. Referans olarak seçilen bir boylamın 7.5 ° doğu ve batı boylamları arasında kalan yerde aynı saati kullanmak zorunludur. Örneğin; eğer bir yerde referans olarak 30 ° doğu boylamı alındıysa ve bu boylamda saat 12 ise, 22.5 ile 37.5 ° boylamları arasında da saat 12 olmalıdır. Pratik kullanımda bir ülkenin sınırları 15 derecelik boylam aralığını aştığından dolayı standart saat yerine ulusal saat kullanılmaktadır.
Meteorological Glossary

STANDART SAPMA

(Meteorological Glossary) :
(STANDARD DEVIATION) [i]Bir dizi veride, her bir değerin, bu değerlerden elde edilen aritmetik ortalamadan sapma farklarının karelerinin toplamının veri adedi sayısının bir eksiğine bölünmesiyle elde edilen değerin kareköküdür. Standart sapma her bir verinin ortalamadan ne kadar saptığının belirlenmesinde bir ölçüt olarak kullanılır.
Meteorological Glossary

STANDART SICAKLIK

(Meteorological Glossary) :
(STANDARD TEMPERATURE) [i]Standart yerçekimi altında, cıvalı bir barometrenin gösterdiği değerin hatasız olduğu sıcaklık. Cıva yoğunluğu ile barometrenin yapıldığı madenin ve aletin kalibrasyonunda kabul edilmiş değerlerinin arasındaki farkları gidermek için barometreye iliştirilmiş bir termometreden elde edilen değere göre aktüel basınç değerinde bir düzeltme yapılmaktadır. Dünya Meteoroloji Teşkilatının tüm cıvalı barometrelere uyguladığı standart sıcaklık 0 ° C ' dir.
Meteorological Glossary

STANDART YER BASINCI

(Meteorological Glossary) :
(STANDARD SURFACE PRESSURE) [i]Standart koşullar altında atmosfer basıncının ölçümü. Standart yer basıncı; 1013.25 milibara, 29.92 inç veya 760 milimetre cıva yüksekliğine, inç karede 14.7 pound veya santimetre karede 1.033 gram ağırlığa eşittir.