Y


Results for "Y"

Meteorological Glossary

YAĞIŞ ETKİNLİĞİ

(Meteorological Glossary) :
(RAINFALL EFFECTIVENESS) [i]Yere düşen yağışın bitkilerin ne kadar yararına olduğunu belirten bir terim. Toprak tarafından emilerek bitkilerin köklerine kadar ulaşan yağış için kullanılır. Yağış miktarını kontrol eden faktörler şunlardır: Yağışın toplam miktarı, yağışın karakteri, yağışın şiddeti, yağışın mevsimsel dağılışı, buharlaşmadan ve akıştan kaynaklanan yağış kaybı, toprak ile bitkinin durumu ve karakteri. Hafif veya kuvvetli yağışın bitkilere yararlı veya zararlı olacağı birçok değişkene bağlıdır. Bardaktan boşanırcasına yağan bir yağmur bitkilere yarar değil zarar getirir çünkü hem çabucak akar hem de toprağın üstündeki değerli tabakayı sürükleyerek götürür ve bitkilerin köküne kadar inmez. Diğer taraftan kuru ve sıcak bir havadan sonra yağan yağmur da buharlaşma nedeniyle bitkilere yararlı olmaz. Bunun yanında bulutlu ve nemli bir havada birkaç gün devam eden hafif yağmur, diğer tür yağışlara göre toprağa daha fazla nem kazandırır.
Meteorological Glossary

YAĞIŞ İNDEKSİ

(Meteorological Glossary) :
(PLUVIAL INDEX) [i]Belirli bir yerde 100 yıl içerisinde bir kere gözlenen yağış miktarını, belirli bir periyot veya bir gün içinde aşan veya ona eşit olan yağış miktarı. Bu miktar kesin bir miktar değildir ve belli bir tanımlamaya dayanır. Kullanılacağı amaca bağlı olarak farklı farklı tanımlamalar yapmak mümkündür.
Meteorological Glossary

YAĞIŞ İSTASYONU

(Meteorological Glossary) :
(RAINFALL STATION) [i]Meteorolojide sadece düşen yağış miktarını ölçmek için kurulan istasyonlara verilen isim.
Meteorological Glossary

YAĞIŞ MİKTARI

(Meteorological Glossary) :
(RAINFALL) [i]Çoğunlukla sıvı olmak üzere her türlü yağış (yağmur, kar, dolu, sulusepken, çiğ, kırağı, buz kristalleri ve sis gibi.) miktarı. Yere düşen yağış miktarı yağış ölçerler yani plüviyometreler yardımıyla mm. veya inç olarak ölçülür. Yağışın sayısal değerlerle ifade edilmesidir. Yağış miktarının belirlenebilmesi için yağış ölçerde belli bir birikintinin olması gerekir.
Meteorological Glossary

YAĞIŞ ÖLÇEĞİ

(Meteorological Glossary) :
(PRECIPITATION GAGE) [i]Yağmur ölçeği (RAIN GAGE) ile eş anlamlıdır. Meteorolojide, yağmur veya karın (veya su eşdeğerinin) dikey derinliğini ölçmek için kullanılan alet. Basit bir tava ile gerçek değeri ölçmek zor olduğundan, hem belli bir periyotta bu değeri sağlıklı bir şekilde verecek hem de buharlaşmayı önleyecek şekilde ölçeklerin geliştirilmesi önem taşımaktadır. Yağış ölçeğinde yağışı toplamak için genellikle çapı 8 inç (20.3 cm) çapında bir huni kullanılır. Buharlaşmayı en aza indirmek için huninin altında bulunan küçük bir delik ve ince bakır boruyla hunide toplanan su ölçeğin altında bulunan bir haznede birikir. Haznede biriken yağmur suyu ölçekli bir kap yardımıyla ölçülür. Yağış ölçerde en önemli parça hunidir. Huninin ağzı yağışı tam olarak toplamak için oldukça keskin aynı zamanda da içine giren karın tekrar savrulmaması için derindir. Yağış ölçerlere diyagram, saat ve terazi eklenmek suretiyle da yazıcı, kaydedici hale getirmek mümkündür.