Y


Results for "Y"

Meteorological Glossary

YAĞMUR FAKTÖRÜ

(Meteorological Glossary) :
(RAIN FACTOR) [i]Yağış etkinliğinde kullanılan bir ölçü. Bu faktör toplam yağış miktarının (mm. olarak) ortalama sıcaklığa (santigrat derece olarak) bölünmesiyle elde edilir. Bu faktör klimatolojik olarak geniş alanlara uygulanır ve ortalama sıcaklık ile buharlaşma arasındaki ilişki vurgulanır. Bu hesaplamada lokal küçük değişkenler yok sayılır.
Meteorological Glossary

YAĞMUR GÖLGESİ

(Meteorological Glossary) :
(RAIN SHADOW) [i]Dağın rüzgara bakan, yağış alan tarafının tam tersi, kuytu tarafında daha az yağış alan yerleri için kullanılan terim. Orografik yağışlar bu tür yağışları açıklamak için iyi bir örnektir.
Meteorological Glossary

YAĞMUR GÜN

(Meteorological Glossary) :
(RAIN DAY) [i]Sabah 09:00'dan başlayan 24 saatlik periyotta 0.01 inç veya 0.02 mm. veya daha fazla yağışın kaydedildiği gün için kullanılan terim.
Meteorological Glossary

YAĞMUR ORMANLARI

(Meteorological Glossary) :
(RAIN FOREST) [i]Yıllık yağışın en yüksek olduğu alanlarda gelişen orman. İki tür yağmur ormanı vardır: Tropikal ve ılıman yağmur ormanları.
Meteorological Glossary

YAĞMUR ÖLÇER

(Meteorological Glossary) :
(RAIN GAUGE) [i]Yağmurun dikey derinliğini ölçmek için dizayn edilmiş alet. Düşen yağışın buharlaşmamasını sağlamak için kenarları keskin bir leğen ile yağışı toplayıp ölçmek sağlıklı olmadığından yağış ölçümü için de özel dizayn edilmiş aletler kullanılmaktadır. Yağışın en küçük miktara kadar ölçülmesi önemli ve buharlaşmayı engellemek gerekli olduğundan bu aletlerde gerekli işlemler yapılmıştır. Yağış ölçeğinde yağışı toplamak için genellikle çapı 8 inç (20.3 cm) çapında bir huni kullanılır. Buharlaşmayı en aza indirmek için huninin altında bulunan küçük bir delik ve ince bakır boruyla hunide toplanan su ölçeğin altında bulunan bir haznede birikir. Haznede biriken yağmur suyu ölçekli bir kap yardımıyla ölçülür. Yağış ölçerde en önemli parça hunidir. Huninin ağzı yağışı tam olarak toplamak için oldukça keskin aynı zamanda da içine giren karın tekrar savrulmaması için derindir. Yağış ölçerlere diyagram, saat ve terazi eklenmek suretiyle da yazıcı, kaydedici hale getirmek mümkündür.