r


Results for "r"

Meteorological Glossary

RÜZGARIN GÖZÜ

(Meteorological Glossary) :
(EYE OF THE WIND) [i]Rüzgarın estiği yönü göstermekte kullanılan bir denizci terimi. Rüzgarın gözünde doğru rota vermek demek rüzgara doğru gitmek anlamındadır.
Meteorological Glossary

RÜZGARIN GÜNLÜK DEĞİŞİMİ

(Meteorological Glossary) :
(DIURNAL VARIATION OF THE WIND) [i]Gün boyunca yeryüzünün güneşten gelen enerji ile ısınması sonucunda rüzgarın hem yönünde hem de hızında değişiklikler gerçekleşir. Gün boyunca rüzgarın yön ve hızında gerçekleşen değişimler şöyle özetlenebilir: Yer rüzgarı güneşin doğmasıyla birlikte 'veer' (saat yönünde dönüş) yapmaya başlar ve hızı artar. Gece ise işlem tersine döner; hız azalır ve rüzgar 'back' (saat yönü tersinde dönüş) yapmaya başlar (Kuzey yarımküre ve kara için geçerlidir.). Rüzgardaki yön değişimi heliotropik rüzgar kavramı ile açıklanır. Rüzgarın hızı ise yerin ısınması sonucu dikey faaliyetlere bağlıdır. Günlük değişimin en fazla olduğu dönem ısınmanın en fazla olduğu gün ortasıdır. Bu zamanda hem ısınma fazla hem de rüzgar hızı fazladır. Sabaha karşı, günün rüzgar açısından en sakin olduğu dönemdir.
Meteorological Glossary

RÜZGARIN SAPMASI

(Meteorological Glossary) :
(DEFLECTION OF THE WIND) [i]Koriolis kuvvetinin etkisiyle, rüzgar yönünün, Kuzey yarımkürede sağ, Güney yarımkürede ise sol tarafa doğru yön değiştirmesi.
Meteorological Glossary

RÜZGARLAR KULESİ

(Meteorological Glossary) :
(TOWER OF THE WINDS) [i]İ.Ö 100 Yılında yapılan ve hala ayakta kalan Atina'daki sekizgen şekilli ve her duvarında pusulanın sekiz ana ve ara yönünden esen rüzgarların adı ile değişik şekilleri olan taş yapı. Boreas, Kaikias, Apeliotes, Euros, Notos, Lips, Zephyros ve Skiron Yunanca'da değişik yönlerden esen rüzgarlara verilen isimlerdir. Bu kulede bir de rüzgar vanalarıyla çalışan saat vardır. Her yönüyle ilkel bir gözlemevini andıran bu kule hala eski görkemliliğini korumaktadır.
Meteorological Glossary

RÜZGARSIZ/SAKİN

(Meteorological Glossary) :
(LULL) [s]Rüzgarsız hava. 'Sakin' kelimesi ile eş anlamlıdır. Rüzgarın halihazır rüzgar ortalama değerinden daha aşağı değerde esmeye devam etmesi durumunda da aynı terim kullanılır.