r


Results for "r"

Meteorological Glossary

RADYO İLE HAVA DURUMU YARDIMI

(Meteorological Glossary) :
(RADIO WEATHER AIDS) [i]A.B.D. Deniz Kuvvetleri Hidrografik Büro tarafından hazırlanan ve denizciler için çok yararlı olan tahmin ve hava durumu yayınları için kullanılan terim.
Meteorological Glossary

RADYO METEOROGRAF

(Meteorological Glossary) :
(RADIOMETEOROGRAPH) [i]Uçaklara veya radyosonde balonlarına monte edilen bir dizi meteorolojik aletlerin gösterdiği değerleri otomatik olarak iletmeye yarayan alete verilen isim. Radyosonde rasatlarında iletişim bu tür yolla sağlanır.
Meteorological Glossary

RADYO TEODOLİT

(Meteorological Glossary) :
(RADIO THEODOLITE) [i]Radyo dalgalarının alıcıya ulaştığı yönü (yükseklik ve açı) belirlemede kullanılan bir alet. Alet, yatay ve dikey eksenler etrafında dönebilen antene bağlanmış bir alıcıdan oluşur. Radyosonde ile birlikte kullanıldığında yüksek seviye rüzgarlarını verir. Bu durumda elde edilen rüzgarlar, radar yöntemi ile elde edilenlerinden daha sağlıklıdır.
Meteorological Glossary

RADYOAKTİF DÖKÜNTÜ

(Meteorological Glossary) :
(RADIOACTIVE FALL OUT) [i]Nükleer bir patlamada ortaya çıkan radyoaktif maddelerin yeryüzüne inmesi. Bu döküntü patlamadan hemen sonra lokal olarak gerçekleşebileceği gibi gecikmiş döküntü şeklinde de olabilir ama her iki döküntü türü de meteorolojik açıdan önem taşır. Lokal döküntüde patlama yer veya yere yakın seviyede gerçekleştiği için etki alanı dar ama etkisi fazla olur. Gecikmiş döküntüde patlama yerden daha yukarı seviyelerde gerçekleştiğinden eğer o anda herhangi bir yağış varsa radyoaktif maddeler yere iner, eğer yağış yoksa o zaman radyoaktif maddeler meteorolojik koşullara ve genel sirkülasyona bağlı olarak dağılır ve gecikmeli bir şekilde yeryüzünün değişik kesimlerinde etkili olur. Bu dağılımda en önemli etken meteorolojik koşullardır.
Meteorological Glossary

RADYOAKTİVİTE

(Meteorological Glossary) :
(RADIOACTIVITY) [i]Alfa ve Beta parçacıkları veya Gama ışınlarının yayılması ile birlikte, karasız elementlerin daha çok kararlı elementlere kendiliğinden ayrılması. Doğal olarak oluşan elementlerden bazılarının sahip olduğu temel özellik. Yer kabuğundaki bu tür elementler karalar üzerinde aşağı tabakalardaki havanın iyonizasyonunda önemli rol oynarlar.