r


Results for "r"

Meteorological Glossary

RADYOMETRE

(Meteorological Glossary) :
(RADIOMETER) [i]Radyan enerjiyi ölçmede kullanılan alet. Alet eter ayrıştırıcı termometreden oluşur. Termometrenin bir haznesi gökyüzüne, bir diğer haznesi de ölçtüğü sıcaklığı yayan sıcak veya soğuk kaynağa doğrudur. Radyasyon kaynağında sıcaklık dengesi sağlandığında "gökyüzünün eşit radyasyon sıcaklığına" ulaşılmış demektir.
Meteorological Glossary

RADYOSONDE

(Meteorological Glossary) :
(RADIOSONDE) [i]Yüksek seviyelerdeki basınç, sıcaklık, rüzgar ve nispi nem gibi elemanlarının değerlerini belirlemede kullanılan aletlerle donatılmış, elde ettiği bilgileri radyo sinyalleri aracılığıyla yer istasyonuna ileten alete verilen isim. Radyosondeler bir balon yardımıyla atmosferin 15 ile 18. kilometresine kadar taşınır ve bu uçuş boyunca ölçümlenen basınç, sıcaklık, rüzgar ve nispi nem gibi meteorolojik değerler yer istasyonuna radyo sinyalleri ile sürekli gönderilir. Balonun atmosferin üst seviyelerinde patlamasından sonra alet bir paraşüt yardımıyla yere düşer. Yer istasyonunda toplanan bilgiler radyosonde gözlemi (RAOB) olarak kodlanır. Radyosonde aleti ucuna bağlandığı balon tarafından eğer kuvvetli rüzgar veya yağış bulutu yoksa daha yüksek seviyelere kadar kolaylıkla taşınabilir.
Meteorological Glossary

RAKON SONDA

(Meteorological Glossary) :
(ROCKOON SOUNDING) [i]Cihazlarla donatılmış küçük bir roketle dünya atmosferinin araştırılması işlemi. Roket büyük bir balon yardımıyla önceden belirlenen bir yüksekliğe kadar çıkartılır, orada bekletilir. Güneş parıltısı veya başka bir olay araştırılacağı zaman yerden bir kumanda ile ateşlenerek atmosferin yüzlerce kilometre yüksekliğindeki olaylar hakkında bilgi toplanır.
Meteorological Glossary

RAOB/RADYOSONDA GÖZLEMİ

(Meteorological Glossary) :
(RAOB) [k]Yüksek seviyelerdeki basınç, sıcaklık, rüzgar ve nispi nem gibi elemanlarının değerlerini belirlemede kullanılan aletlerle donatılmış, elde ettiği bilgileri radyo sinyalleri aracılığıyla yer istasyonuna ileten alete radyosonde denir. Radyosondeler bir balon yardımıyla atmosferin 15 ile 18. kilometresine kadar taşınır ve bu uçuş boyunca ölçümlenen basınç, sıcaklık, rüzgar ve nispi nem gibi meteorolojik değerler yer istasyonuna radyo sinyalleri ile sürekli gönderilir. Balonun atmosferin üst seviyelerinde patlamasından sonra alet bir paraşüt yardımıyla yere düşer. Yer istasyonunda toplanan bilgiler radyosonde gözlemi (RAOB) olarak kodlanır. Radyosonde aleti ucuna bağlandığı balon tarafından eğer kuvvetli rüzgar veya yağış bulutu yoksa daha yüksek seviyelere kadar kolaylıkla taşınabilir.
Meteorological Glossary

RASTGELE TAHMİN

(Meteorological Glossary) :
(RANDOM FORECAST) [i]Bazen bilinen yöntemlerle yapılan hava tahminlerinden elde edilen başarı derecesinin değerlendirilmesinde karşılaştırma ölçütü olarak alınan ve ilgili meteorolojik elemanların değerlerinin rasgele seçimine dayanan bir hava tahmin şekli.