t


Results for "t"

Meteorological Glossary

TABAN BUZU

(Meteorological Glossary) :
(ANCHOR ICE) [i]Zemin/taban buzu olarak ta bilinen ve ırmakların altında oluşan buz tabakası. Irmak tabanında bu tür buz tabakası genelde açık geçen gecelerde aşırı radyasyon kaybıyla oluşur.
Meteorological Glossary

TAÇ

(Meteorological Glossary) :
(GLORY) [i]Bulutlu ve sisli havalarda güneş ve ayın etrafında görülen taç halkalarına benzer renkli görüntü.
Meteorological Glossary

TAF

(Meteorological Glossary) :
(TAF) [k](Aerodrome Forecast) Kısaltılmış meydan hava tahminini belirtmek için kullanılan uluslararası kod. "Tafor"un kısaltılmış şekli.
Meteorological Glossary

TAFOR

(Meteorological Glossary) :
(TAFOR) [k]Tam olarak meydan hava tahminini belirtmek için kullanılan uluslararası kod.
Meteorological Glossary

TAHMİN

(Meteorological Glossary) :
(FORECAST) [i]Belirli bir alana belirli bir zaman diliminde gelebilecek havanın tahmini. Başarılı bir tahmin, objektif yöntemlerin kullanılmasına, haritaların iyi analiz edilmesine bağlı olduğu kadar hava tahmini yapan meteorolojistin yetenek ve deneyimine de bağlıdır. Hava tahmini çerisinde bulunması gerekli olan parametreler: hava olayları (açık, bulutlu, sisli, yağmurlu, sağanak yağışlı ve karlı gibi.), sıcaklık (değişmeyecek, azalacak, artacak gibi ve tahmin edilebilirse değişim miktarı.), ve rüzgar ( yön ve hızı: hafif, orta kuvvetli veya değişik yönlerde gibi.). Yapılan hava tahmini, alışılmamış hava olayların karşı, örneğin, kuvvetli rüzgar, etkili kar yağışı ve aşırı soğuma veya ısınma gibi konuları da içerecek şekilde genişletilebilir. Özel amaçlar için hava tahmini hazırlanabilir. Örneğin uçuculuk için bulut taban ve tavanı, görüş, buzlanma, türbülans, değişik seviyeler için rüzgar yön ve hızı, olağanüstü durumlar gibi konuları içeren tahminler yapılır. Günümüzde hava tahminini hazırlayabilmek için çok fazla değişik materyalden faydalanılmaktadır. Sinoptik haritalar, yüksek seviye haritaları, basınç değişim kartları, uydu görüntüleri, ECMWF çıktıları bu materyallerden bazılarıdır. Gelişmiş bir çok ülke tahmini, saatlik aralıklarda yapabilmektedir (NOWCASTING). Halen ülkemizde, 12 saatlik, 24 saatlik (kısa vadeli tahinler), ve 7 Günlük (orta vadeli tahminler) yapılmaktadır. Uzun vade adı verilen,10 günü aşan ve mevsimsel tahminlere kadar uzanan tahminler ise henüz araştırılma ve deneme aşamasındadır; ama genel bir fikir vermek amacıyla kullanılabilir. En önemlisi ve unutulmaması gereken şey; hava tahmininde materyalin kalitesi ve çeşidi kadar hava tahminini yapan insanın kalitesi, bilgi ve deneyimi de önemlidir.