t


Results for "t"

Meteorological Glossary

TELEMETEOROGRAF

(Meteorological Glossary) :
(TELEMETEOROGRAPH) [i]Değişkeni ölçen ölçüm aleti ile kaydedicisi arasında belli bir mesafe olan, ölçüm aleti tarafından belirlenen değerlerin kablolu veya kablosuz olarak kaydediciye gönderildiği alet. Tele termometre bu olaya bir örnek olarak verilebilir. Rasat parkına veya binanın dışına konulan bir termometrenin ölçtüğü değerler bina içindeki bir kaydediciden görülebilir. Radyosonde cihazı ile yerdeki alıcı bu alet türüne diğer bir örnektir.
Meteorological Glossary

TEMP

(Meteorological Glossary) :
(TEMP) [k]Meteorolojik mesajlarda, kara radyosonde istasyonlarından alınan yüksek seviyelere ait basınç, sıcaklık ve işba sıcaklıkları bilgilerinin rüzgarla beraber veya rüzgarsız olarak rakam kodu halinde verilmeye başlanacağını belirten kod.
Meteorological Glossary

TEODOLİT

(Meteorological Glossary) :
(THEODOLITE) [i]Yükseklik ve azimut açısını ölçmek suretiyle pilot balon veya pibalın atmosfer içerisindeki hareketini izlemeye yarayan optik alet. Yatay ve dikey eksen etrafında rahatlıkla dönebilen teodolit yardımıyla yatay ve dikey açı rahatlıkla bulunabilir. Bu açılar yardımıyla da istenilen seviyelerdeki rüzgarın yön ve hızı hesaplanabilir. Hesaplamalarda daha çok diyagramlar kullanılır.
Meteorological Glossary

TEORİK METEOROLOJİ

(Meteorological Glossary) :
(THEORETICAL METEOROLOGY) [i]Dinamik Meteoroloji olarak da bilinen meteorolojinin bu dalı, klasik fiziğin laboratuar verileri ile matematiksel fiziği, meteorolojik olaylarda etkili olan, atmosferik hareketi oluşturan güçler ve ısı transferi gibi küresel süreçlere uygulamaya çalışır. Teorik meteoroloji içinde yer alan hidrodinamik hareket ve kuvvetlerle, termodinamik ısıyla, aerodinamik ise nesneler ve hava akıntıları arasındaki ilişkilerle ilgilenir.
Meteorological Glossary

TEPE

(Meteorological Glossary) :
(CAP) [i]Sıcak hava tabakası üzerinde tırmanan kuru havanın oraj oluşumunu geciktirmesi. Bu şekilde yükselen havanın tırmanışa geçtiği alan çok soğuk olduğundan fazla yükselmesine izin verilmez.