r


Results for "r"

Meteorological Glossary

RÜZGAR YÖN KIRILMASI

(Meteorological Glossary) :
(WIND SHIFT) [i]Bir yerde, 15 dakikadan daha kısa bir süre içerisinde rüzgar yönünde görülen 45 derece veya daha fazla yön değişikliği için kullanılan terim. Bu tür rüzgar yön değişimleri, cephesel geçiş sırasında, katabatik rüzgarlarda, deniz melteminde veya oraj olayında görülmesine rağmen bazı yerlerde zaman zaman, zamana bağlı olarak veya gelişigüzel de oluşabilir.
Meteorological Glossary

RÜZGAR YÖNÜ

(Meteorological Glossary) :
(WIND DIRECTION) [i]Rüzgarın nereden geldiğini gösterir yön. Örneğin; Doğulu rüzgar, doğuya doğru değil, doğudan eser. Rüzgar yönü, gerçek kuzey yönüne veya pusuladaki 360 dereceye göre, en yakın 5 dereceler halinde pusuladaki temel 16 nokta ( Kuzey, kuzey-kuzeydoğu, kuzeydoğu, doğu...vs.) temel alınarak rapor edilir.
Meteorological Glossary

RÜZGAR ZONU

(Meteorological Glossary) :
(WIND ZONE) [i]Kalıcı, hakim ve etken bir rüzgar sisteminin etkisi altında kalan coğrafi alan. Ticaret rüzgarları veya batılı rüzgar zonu gibi terimler bu hakim rüzgarların etkisinde kalan alanı belirtmek için kullanılmaktadır. Rüzgar zonu, dünya üzerindeki iklim kuşaklarının belirlenmesinde kullanılan önemli ip uçlarındandır.
Meteorological Glossary

RÜZGAR-BAROMETRE TABLOSU

(Meteorological Glossary) :
(WIND-BAROMETER TABLE) [i]Rüzgarın yoğunluğuna ve değişen yönüne bağlı olarak, barometre salınımlarının gösterdiği hava değişimlerini belirlemede kullanılan tablo.
Meteorological Glossary

RÜZGARALTI DALGA

(Meteorological Glossary) :
(LEE WAVE) [i]Engebeli dağlık alanlarda, engebelerin kuytu taraflarında, hava parselinin engebeye uygun olarak aşağı ve yukarı doğru hareketi sonucunda oluşan dalgaya verilen isim. Oluşum süreçleri dağ dalgaları oluşum süreçleri ile aynıdır. Rüzgar altı dalgaların oluşabilmesi için gerekli koşullar şunlardırAşağı ve yukarı seviyelerde az kararlı bir hava tabakası ile ortada karalı bir hava tabakası, tepelere çapraz olarak esen en az 15 Knot'lık bir rüzgar ve karalı tabakanın üst seviyesine kadar rüzgar yönünün hemen hemen sabit olması.