t


Results for "t"

Meteorological Glossary

TOPRAK ATMOSFERİ

(Meteorological Glossary) :
(SOIL ATMOSPHERE) [i]Toprak yüzeyinin altındaki hava ve diğer gazlar. Tüm topraklar az veya çok geçirgendir ve aralarındaki boşluklarda bitkiler için hayati önem taşıyan gazlar bulunur. Bu gazlar, toprağın kimyasal yapısından, toprak içinde gerçekleşen biyolojik süreçlerden ve toprak atmosferinin kendisinden kaynaklanır. Toprak atmosfer miktarı üzerinde birden fazla faktör etkili olduğundan değişiklikler gösterir. Rüzgar ve hava basıncı toprak içerisine hava itilmesinde ve çekilmesinde en önemli faktörlerdendir. Yağış olması durumunda toprak arasındaki boşluklar su ile dolacağından hava dışarıya atılır, buharlaşma sırasında ise fazla miktarda hava toprak tarafından emilir. Yine, sıcaklıkta toprak atmosferinin miktarını etkiler. Toprak atmosferine yüzeyden 7 ile 10 km.ye kadar rastlamak mümkündür.
Meteorological Glossary

TOPRAK HAVA AKINTISI

(Meteorological Glossary) :
(EARTH-AIR CURRENT) [i]Yerküre ile atmosfer arasındaki potansiyel farkı nedeniyle, yer ve atmosfer arasında gerçekleşen durgun elektrik akımı.
Meteorological Glossary

TOPRAK NEMİ

(Meteorological Glossary) :
(SOIL MOISTURE) [i]Toprağın içerdiği nem. Toprak içinde bulunan su miktarının kuru toprak miktarına oranı. Toprağın sahip olduğu nem bitkilerin tüm aşamalarında gereklidir. Gerek topraktan ve gerekse bitkilerden gerçekleşen buharlaşma ve terleme topraktaki nem kaybını belirler. Buharlaşma ve terlemeden kaynaklanan nem kaybını da sıcaklık, güneşlenme, toprağın sahip olduğu nem ve rüzgar gibi meteorolojik faktörler belirler.
Meteorological Glossary

TOPRAK NEMİ AÇIĞI

(Meteorological Glossary) :
(SOIL MOISTURE DEFICIT) [i]Nemli bir toprağın nem kaybetmesi durumunda bu toprağın nem durumunu eski haline getirmek için gerekli olan nem miktarı.
Meteorological Glossary

TOPRAK SICAKLIĞI

(Meteorological Glossary) :
(SOIL TEMPERATURE) [i]Özel olarak yapılmış ve toprak içerisine yerleştirilmiş özel kılıflar içerisinde termometrelerle yapılan ölçümler. Klimatolojik amaçlı olarak yapılan bu ölçümlerde toprağın 5, 10, 20, 50 ve 100 cm. derinliğindeki sıcaklık değerleri elde edilir. Elde edilen bu değerler özellikle kış mevsiminde don olayının toprağın ne kadar derinlerine kadar etkili olduğunun ve yerleşim yerlerinde yapılacak olan su şebekesinde boruların ne kadar derinden gitmesi gerektiğinin belirlenmesinde önemlidir.