t


Results for "t"

Meteorological Glossary

TERMODİNAMİK SICAKLIK

(Meteorological Glossary) :
(THERMODYNAMIC TEMPERATURE) [i]Mutlak sıcaklık ile eş anlamlıdır. Cisimlerde moleküler hareketin durduğu noktanın sıfır sayıldığı sıcaklık değeri.
Meteorological Glossary

TERMOGRAF

(Meteorological Glossary) :
(THERMOGRAPH) [i]Kart veya diyagram üzerine sıcaklığı sürekli ve otomatik olarak kaydedebilen termometre. Termografta termometrik eleman ya bir metal levha ya da içi ısıya duyarlı sıvı dolu metal bir tüptür. Metal levhalı termograflarda metal, bir ucu sabitlenmiş, diğer ucu ise diyagrama kayıt yapan kalemle ilişkili levyeye bağlı, iki ucu açık bir bileziktir. Değişen sıcaklığa göre açılıp kapanan bileziğin ilettiği tepkiler diyagrama çizilir. Çelik kutu içine konulan cıva veya alkolün değişen sıcaklığa göre kutuyu esnetmesi, kutuya bağlı levye ve kalem yardımıyla diyagrama aktarılır.
Meteorological Glossary

TERMOHALİN

(Meteorological Glossary) :
(THERMOHALINE) [i]Oşinografide tuzluluk ve sıcaklığın birlikte hareket etmesiyle oluşan okyanus sirkülasyonları için kullanılan terim.
Meteorological Glossary

TERMOKAPIL

(Meteorological Glossary) :
(THERMOCOUPLE) [i]Isı enerjisini doğrudan elektrik enerjisine çeviren alet. Basit olarak alet, birbirine seri olarak bağlanmış ve farklı metallerden yapılmış iki çubukla yapılan bir devreden oluşmaktadır. Eğer metallerden birisinin sıcaklığı diğerinden farklı olursa o zaman elektrik akıntısı devre boyunca akacaktır. Elektrik akımının kuvveti iki metal arasındaki sıcaklık farkına ve metalin cinsine bağlıdır. Elektrik akımını kuvvetlendirmek için birden fazla çift metal çubuk seri halinde devreye eklenebilir.
Meteorological Glossary

TERMOKLİN

(Meteorological Glossary) :
(THERMOCLINE) [i]Su kütlelerinin bazı tabakalarının, kendisinden daha aşağıda ve yukarıda kalan tabakalardan daha fazla dikey negatif sıcaklık gradyanına sahip olması durumu. Bu durum bazı okyanuslarda kalıcı bir özellik iken, bazı okyanuslarda yaz aylarında gözlenen yüzey suyunun ısınması sonucu oluşmaktadır.