t


Results for "t"

Meteorological Glossary

TERMOMETRE

(Meteorological Glossary) :
(THERMOMETER) [i]Sıcaklığı ölçmek için kullanılan alet. Meteorolojide Selsiyus, Fahrenhayt, Kelvin veya Mutlak gibi değişik ölçekler termometrelerde kullanılmaktadır. Termometreler, değişen sıcaklık karşısında sıvıların hacim değiştirmesi mantığına dayanır. En fazla kullanılan termometreler cıvalı termometrelerdir. Sıcaklığın çok düşük olduğu yerlerde ise donma sıcaklığı daha düşük olan alkollü termometreler tercih edilir.
Meteorological Glossary

TERMOMETRE DESTEĞİ/AYAĞI

(Meteorological Glossary) :
(THERMOMETER SUPPORT) [i]Termometre siperi içerisinde minimum ve maksimum termometrelerin konulması için yapılmış metal ayak. Bu ayaklar termometrelerin yerinden çıkarılıp tekrar yerine konulmasına uygun şekilde dizayn edilmiştir.
Meteorological Glossary

TERMOMETRE SİPERİ

(Meteorological Glossary) :
(THERMOMETER SCREEN/SHELTER) [i]Termometreleri direk güneş radyasyonu ve diğer olumsuz etkilerden koruyan, içerisinde serbestçe havanın dolaşabildiği ahşap kutu. Meteorolojide ölçülen hava sıcaklıkları siper içerisinde bulunan termometrelerden elde edilen değerlerdir.
Meteorological Glossary

TERMOMETRİK ISKALA

(Meteorological Glossary) :
(THERMOMETRIC SCALE) [i]Sıcaklık ıskalası ve termodinamik ıskala ile eş anlamlı olarak kullanılır. Sıcaklık ölçümümdeki termal durumu gösteren sayısal ıskala. Meteorolojide sıcaklık ölçümü için genellikle suyun kaynama ve donma noktalarının referans olarak alındığı santigrat ve fahrenhayt ıskalası kullanılır. Teorik meteorolojideki hesaplamalarda ideal sıcaklık ıskalası olarak bilinen ve eş anlamlı olarak kullanılan, Termodinamik, Kelvin ve Mutlak sıcaklık ıskalaları kullanılır. Iskalalar arasındaki fark aşağıdaki gibidir: AdıSembolüDonmaKaynamaSantigratC0 °100°FahrenhaytF32 °212°ReaumurR0 °80 °TermodinamikA/K273.18 °C373.18 °CMutlakA/K491.7 °F671.7 °FKelvin---Yaklaşık MutlakA.A273373Santigrat dereceyi Fahrenhayta veya Fahrenhaytı santigrada çevirirken kullanılan formüller ise şöyledir: F° = 9 / 5 (C° + 32 ) C° = 5 / 9 ( F° - 32 )
Meteorological Glossary

TERMOSFER

(Meteorological Glossary) :
(THERMOSPHERE) [i]Termal sınıflandırmaya göre, Mezosfer ile atmosferin dış sınırı arasında yer alan atmosfer tabakası. Termosferde, atmosferin genelinin tam tersine yükseklik ile sıcaklık artar. Termosfer tabakası eksozferin tamamını ve iyonosferin büyük bir kısmını kapsar. Termosfer tabakasının yerden olan yüksekliği 70 ile 80 km. arasında değişir.