ÂL


Results for "ÂL"

Islamic Glossary

CEHÂLET

(Islamic Glossary) :
Bilmeme, bilgisizlik. Din bilgilerini bilmeme. Câhillik.Allahü teâlâ, Kur'ân-ı kerîmde meâlen buyurdu ki:Âyetlerimize îmân edenler sana geldiği zaman şöyle de: "Allah'ın selâmı üzerinizeolsun. Rabbiniz, size rahmet ve merhamet vaad buyurdu. Öyle ki, içinizden kim cehâletlebir fenâlık yapmış da arkasından tövbe edip (hâlini) düzeltmişse (Allah'ın ona mağfiretivardır.) Muhakkak ki Allah, Gafûr'dur, Rahîm'dir. (En'âm sûresi: 54)Cehâletten daha şiddetli bir fakîrlik yoktur. (Hadîs-i şerîf-Nisâb-ül-Ahbâr)Bilmediklerinizi sorunuz. Cehâletin ilâcı süâldir (yâni soru sorup öğrenmektir). (Hadîs-işerîf-Sünen-i Ebû Dâvûd)Dârü'l-İslâm'da, İslâm memleketinde bulunan bir kimsenin meselâ namazın ve orucun farz,içki, kumar ve zinânın haram olduğu konusundaki cehâleti mâzeret kabul edilmez. (İbn-iÂbidîn)Câhil, cehâletinden dolayı mâzur sayılsaydı, cehâlet ilimden üstün olurdu. (İmâm-ı Şâfiî)On şey insanın varlığını öldürür: 1) Terbiye azlığı, 2)Cehâlet çokluğu, 3) Halktan nîmetbeklemek, 4)Şehvet azgınlığı, nefis kudurganlığı, 5) Baş olma sevdası, 6)Dünyâya düşkünolmak, 7) Nefisle dostluk kurmak, 8)Çok yemek, 9) Çok uyumak, 10) Kabalık sertlik yapmak.(Bâyezîd-i Bistâmî)Kişiye ilim olarak Allahü teâlâdan korkması, cehâlet olarak ucub, kendini, yaptığıibâdetleri, iyilikleri beğenerek bunlarla övünmesi yetişir. Ucb artınca ahmaklık hâlini alır.İnsanın kendi ayıplarını görmesine mâni olur. (Mâcid-ül-Kürdî)
Islamic Glossary

CELÂL

(Islamic Glossary) :
Allahü teâlânın kahr ve gazab sıfatlarından. Azamet, büyüklük, ululuk, hiçbir şeye muhtâçolmamak.Allahü teâlâ Kur'ân-ı kerîmde meâlen buyurdu ki:Yeryüzünde bulunan her canlı fânîdir (yok olucudur) . Ancak celâl ve ikrâm sâhibi olanRabbinin zâtı bâkîdir. Böyle iken Rabbinizin hangi nîmetlerini yalan sayabilirsiniz?(Rahmân sûresi: 26, 27, 28)Hiç şüphe yok ki, kıyâmet gününde Allahü teâlâ, nerede benim celâlim için birbirinisevenler! Bugün ben onları arşımın gölgesinde gölgelendireceğim... buyuracaktır. (Hadîs-işerîf-Müslim)Yâ zel-celâli vel-ikrâm'ı çok söyleyin, ona çok devâm edin. (Hadîs-i şerîf-Tirmizî)Melekler, Allahü teâlânın azameti, celâli ve büyüklüğünden korkudadırlar. Kendilerineverilen emirleri yapmaktan başka işleri yoktur. (İmâm-ı Rabbânî)
Islamic Glossary

CELLE CELÂLÜH

(Islamic Glossary) :
"O yücedir" mânâsına Allahü teâlânın ismi-i şerîfi söylenince, yazılınca ve işitilince,söylenilen ta'zîm (hürmet, saygı) ifâdesi. (Bkz. Azzeİsmuhû)
Islamic Glossary

CEMÂL

(Islamic Glossary) :
1. Güzellik.Kadın ya malı, ya cemâli veya dîni için alınır. Siz dîni için alınız. Malı için alan,malına kavuşamaz. Yalnız cemâl için alan cemâlinden mahrûm kalır. (Hadîs-işerîf-Menâic-ül-İbâd)2. Allahü teâlânın lütuf ve rızâ sıfatı.Allahü teâlâ kıyâmet günü mahşer yerinde, kâfirlere ve günâhı olan mü'minlere, kahr vecelâl, sâlih olan mü'minlere ise lütuf ve cemâl sıfatiyle muâmele edecektir. (Mevlânâ Hâlid-iBağdâdî).3. Zât, yüz.Resûlullah'ın mübârek cemâlini bir kere görmek ve biraz huzûrunda oturmak insanı öylederecelere kavuşturur ki, bunlar başka türlü hiç bir şeyle ele geçmez. (Ebû Tâlib-i Mekkî)4. Çirkinliği gidermek, vakar sâhibi olmak ve şükr etmek için nîmeti göstermek. Çirkinliğe,başkalarının iğrenmelerine, hakâret etmelerine sebeb olacak şeyleri yapmamak, bunlarıgidermek.Cemâl için temiz, güzel giyinmek mübahdır. Bunun için bulunduğu yerde âdet olanşeylerden haram olmıyan en iyilerini kullanmak lâzımdır. Gösteriş ve öğünmek için nîmetigöstermek, cemâl olmaz, kibir (büyüklenmek) olur. Nefsin zaîf, azgın olduğunu gös terir.(Seâdet-i Ebediyye)
Islamic Glossary

CİDÂL

(Islamic Glossary) :
Kavga, çekişme, münâkaşa.Allahü teâlâ Kur'ân-ı kerîmde meâlen buyurdu ki:Hacda kadına yaklaşmak, günâh işlemek ve (hizmetçileri, arkadaşları ve başkaları ile)cidâl yoktur. (Bekara sûresi: 197)Başka hiç bir kusurun olmasa bile, kusur olarak cidâl sana yeter. (Ebü'd-Derdâ)Hikmet (ilim) sâhiplerinden biri; "Yumuşak, tatlı söz, insanda gizlenmiş kin kirini temizler"demiştir. Cidâl ve inâd ise, bunların zıddıdır. Cidâl ve inâd sebebiyle söylenilen kaba ve çirkinsözler, kalbi kırar, geçimi zorlaştırır, kızmaya sebeb olu r, göğsü daraltır. (İmâm-ı Gazâlî)