ÂL


Results for "ÂL"

Islamic Glossary

Amel-i Sâlih

(Islamic Glossary) :
İyi amel, yararlı iş. Allahü teâlânın râzı olduğu, beğendiği iş, ibâdet.Allahü teâlâ Kur'ân-ı kerîmde meâlen buyurdu ki:Erkek ve kadından her kim mü'min (îmânlı) olarak amel-i sâlih işlerse, işte onlarCennet'e girerler, orada hesâbsız olarak, rızıklandırılırlar. (Mü'min sûresi: 40)Bir kimse, zulm yâni günah işleyip, sonra tövbe eder amel-i sâlih işlerse, Allahü teâlâtövbesini elbette kabûl eder. (Mâide sûresi: 39)Rabbine kavuşmak isteyen bir kimse, amel-i sâlih, işlesin ve Rabbine kullukta hiç ortakkoşmasın. (Kehf sûresi: 110)Amel-i sâlih, İslâm'ın beş rüknü, direğidir. İslâm'ın bu beş temelini, bir kimse hakkı ilekusûrsuz yaparsa, Cehennem'den kurtulması kuvvetle umulur. Çünkü bunlar aslında sâlih işlerolup, insanı günahlardan ve çirkin şeyleri yapmaktan korur. Nitekim , Kur'ân-ı kerîmdeAnkebût sûresi kırk beşinci âyetinde meâlen; "Kusursuz kılınan bir namaz, insanı kötü,çirkin işleri işlemekten korur" buyruldu. (İmâm-ı Rabbânî).İnsan kabre konulduğunda dünyâda iken yaptığı amel-i sâlihleri güzel sûrette, güzel kokuluve güzel elbiseli olarak yanına gelir. "Beni bilmez misin?" der. O da der ki: "Sen kimsin ki,Allahü teâlâ seni benim şu garîb olduğum zamanda bana ihsân eyled i." O da der ki: "Ben seninsâlih amelinim (işlerinim). Korkma, mahzûn olma! Biraz sonra Münker ve Nekîr meleklerigelirler ve sana süâl ederler. Onlardan korkma!" der. (İmâm-ı Gazâlî)
Islamic Glossary

ARZ-TALEB

(Islamic Glossary) :
Üreticinin piyasaya belli fiyatla mal sürmesi ve tüketicinin de piyasadan mal çekmesihâdisesi.İslâmiyet'te bey' ve şirâ (satış ve alış), arz ve taleb esâsına göre yürür. (M.Sıddık bin Saîd)Bir malın arz ve talebi, belli bir piyasa fiyâtında dengeye gelir. Bu fiyatın altındaki fiyatlardatalep fazlası, üstündeki fiyatlarda arz fazlası meydana gelir. Talep fazlası durumunda arz yeterliolmayacak, tükeciler istediği malı temin etmek için daha yüksek fiyatlarla aynı miktârda malısatın almaya hazır olacaklardır. Arz fazlası olunca bu durumda üreticiler ellerindeki stoklarıönlemek için daha düşük fiyatlarda aynı miktar malı satmayı kabul edecekler, böylece fiyatlardüşecektir. (Yeni Rehber Ansiklopedisi)Bir ekonomide tek bir malın arz ve talebinin yanısıra, toplam arz ve talepten de sözedilebilir. Toplam arz ve talep dengesi, belirli bir fiyatlar genel seviyesinde sağlanır. Toplamarz fazlası işsizliğe, toplam talep fazlası ise enflasyona yol açar. Toplam arz talep dengesine,iktisâdî istikrâr adı verilir. (Yeni Rehber Ansiklopedisi)
Islamic Glossary

ASÂLET

(Islamic Glossary) :
1. Soy temizliği, köklülük.Kibrin, yâni kendini büyük, üstün görmenin bir alâmeti de asâletle övünmektir. Babaları,dedeleri ile övünmek, câhilliktir. (MuhammedHâdimî)2. Güzel huy.Mü'minin kerem ve iyiliği, dîni; şeref ve asâleti, güzel huyu; mürüvvet ve insanlığı iseaklıdır. (Hadîs-i şerîf-İbn-i Hibbân)Tedbîr gibi akıl, güzel huy gibi asâlet olamaz. (Hadîs-i şerîf-İbn-i Mâce)
Islamic Glossary

Bâin Talak

(Islamic Glossary) :
Null
Islamic Glossary

BÂLİĞ

(Islamic Glossary) :
Bülûğa eren, ergenlik çağına gelen. Cünüp olup, gusül (boy) abdesti almağa başlayan,evlenecek yaşa gelen erkek. (Bkz. Âkıl-Bâliğ)