ÂMİL


Results for "ÂMİL"

Islamic Glossary

Mürşîd-i Kâmil

(Islamic Glossary) :
Tasavvufta kemâle gelmiş, olgunlaşmış, evliyâlık mertebelerinin sonuna ulaşmış, kâbiliyetiolanları bu yolda yetiştiren rehber zât.Mürşîd-i kâmilin bakışları, kalb hastalarına (kalbi Allahü teâlâdan başka şeylere tutulmuşolanlara) şifâ verir. Onun teveccühü yâni kalbini bir kimseye çevirmesi; kötü, çirkin huylarıinsanların kalbinden siler, süpürür. (İmâm-ı Rabbânî)Mürşîd-i kâmillerin en üstünleri, dört mezheb imâmlarıdır. Bunlar; İmâm-ı a'zâm EbûHanîfe, İmâm-ı Şâfiî, İmâm-ı Mâlik ve İmâm-ı Ahmed bin Hanbel'dir.Bu dört imâm, İslâmdîninin dört temel direkleridir. (Abdülhak-ı Dehlevî)Mürşid-i kâmil, mürîdi evvel ehl-i hal iderSonra, Fahr-i kâinâtın bezmine idhâl iderNice yıllar sa'y ile eremediği menzileBir nefeste mürşid-i kâmil onu îsâl ider(Abdülehad Nûrî)
Islamic Glossary

MÜTEKÂMİL

(Islamic Glossary) :
Null
Islamic Glossary

Tahâret-i Kâmile

(Islamic Glossary) :
Tam temizlik. Abdest veya boy abdesti alınarak yapılan temizlik.Özür sâhibi, özre sebeb olan şeyi durduğu zaman, abdest alıp, o şey tekrar başlamadanönce, mestlerini giyse tahâret-i kâmile ile giymiş olup, yirmi dört saat mesh eder. (ŞeyhülislâmYahyâ Efendi)
Islamic Glossary

Ulemâ-i Âmilîn

(Islamic Glossary) :
İlmi ile amel eden âlimler. (Bkz. Âlim)Ulemâ-i âmilînin bulunduğu mecliste olmanın sevâbı halka görünseydi, onun içindövüşürler, hattâ onun için hükümdârlar, hâkimiyetlerini, tüccârlar da ticâretlerini bırakırlardı.(Ka'bül Ahbâr)