ŞER


Results for "ŞER"

Islamic Glossary

BUHÂRÎ-İŞERÎF

(Islamic Glossary) :
İslâm dîninde Kur'ân-ı kerîmden sonra en kıymetli, en üstün kitap. Kütüb-i sitte adı verilenmeşhur altı hadîs kitabının birincisi.Bir kimse Buhârî-i şerîfi hangi niyetle baştan sona kadar okuyup bitirirse, maksadı, en güzelşekilde hâsıl olur. Tâûn hastalığı zamanlarında bir evde okunsa, Allahü teâlâ o evde bulunanlarıtâûndan korur. Bu kitap hangi evde bulunursa, evi yanmaktan , hangi gemide bulunursa, Allahüteâlâ o gemiyi batmaktan korur. (Tâcüddîn Subki)
Islamic Glossary

Delîl-i Şer'î

(Islamic Glossary) :
Dînî bilgilerin elde edildiği delîl, kaynak. ( Bkz. Edille-i Şer'iyye)Müctehîd (din ilimlerinde söz sâhibi) olmayanların sözleri, delîl-i şer'î olmaz. (Hâdimî)
Islamic Glossary

Dirhem-i Şer'î

(Islamic Glossary) :
Peygamber efendimiz zamânında kullanılan (3,36) üç gram ve otuz altı santigramağırlığındaki gümüş para.
Islamic Glossary

EDİLLE-İ ŞER'İYYE

(Islamic Glossary) :
Din bilgilerinin elde edilmesine esâs olan ve bunlara bağlı bulunan deliller.Edille-i şer'iyye dörttür: Kitâb (Kur'ân-ı kerîm), Sünnet (Peygamber efendimizin söz, fiil vetakrirleri, bir iş yapılırken görüp de ona mâni olmadıkları şeyler), İcmâ (müctehid âlimlerin dînîbir işin hükmünde söz birliği etmeleri) Kıyâs (hükmü bilinmeyen bir şeyi hükmü bilinenebenzeterek anlamak). (Abdülganî Nablüsî)İslâmiyet, edille-i şer'iyye ve ona bağlı ikinci derecedeki delil ve vesîkalar ile bize gelmiştir.Bu delîllere dayanmayan, bunların dışında kalan her şey bid'attir, red olunur. (SeyyidAbdülhakîm Arvâsî)Din ile ilgili hükümlerin isbâtında edille-i şer'iyye, mû'teberdir. Tasavvufçuların keşif vekerâmetleri değil. (İmâm-ı Rabbânî)Edille-i şer'iyyenin dört olması müctehidler içindir. Mukallidler yâni dört mezhebden birindeolanlar için delil, sened, bulunduğu mezheb reisinin ictihadı ve sözüdür. (Hâdimî)
Islamic Glossary

EHVEN-İ ŞERREYN

(Islamic Glossary) :
İki şer (kötülük)den zararı en az olanı. Bu kelime, halk arasında Ehven-i şer olarakkullanılmaktadır.Ehven-i şerreyn ihtiyâr olunur, yâni iki zarar ile karşı karşıya kalınırsa bunun zararca hafifolanı seçilir. Bir kimsenin yüz bin lira kıymetindeki incisi düşüp diğerinin bin lira kıymetindekitavuğu onu yutsa, incinin sâhibi ehven-i şerreyn olarak bin lira verip tavuğu satın alır. (Mecelleve Ali Haydar Efendi)