ŞER


Results for "ŞER"

Islamic Glossary

ESER

(Islamic Glossary) :
1. Nişan, alâmet. Çoğulu âsârdır.Müslüman olmak ve Allahü teâlânın varlığını, bir olduğunu, kudretini, sıfatlarını anlamakiçin, kimseyi taklîde ihtiyâç yoktur. Fen bilgilerini iyi öğrenen aklı başında bir kimse, yalnızdüşünmekle O'nun var olduğunu anlar. Îmâna kavuşur. Eseri görer ek müessirin yâni eseriyapanın varlığını anlamamak akılsızlık olur. (Muhammed Hâdimî)2. Haber, hadîs-i şerîf, Eshâb-ı kirâm ve tâbiîne âit iş, söz ve takrirler yâni görüp de mâniolmadıkları hususlar.Emr-i Ma'rûf hakkındaki eserlere gelince: Ebû Derdâ buyurdu ki: "Ya ma'rûf (iyilik) ileemreder, münkerden yâni kötülüklerden nehy eder, sakındırırsınız veya Allahü teâlâ sizebüyüklerinizi saymayan, küçüklerinize acımayan zâlim idârecileri musallat eder. İyileriniz onabedduâ ederler, ama duâları kabûl olunmaz. İstigfâr edersiniz bağışlanmazsınız."(Taşköprüzâde)
Islamic Glossary

EVÂMİR-İAŞERE

(Islamic Glossary) :
Allahü teâlânın Tûr dağında Mûsâ aleyhisselâma bildirdiği on emir. Yahûdîlikte uyulmasışart olan on kâide.Mûsâ aleyhisselâm Tûr dağında Allahü teâlâ ile konuştu. Allahü teâlâ ona Evâmîr-i aşereyibildirdi. O da bunları kavmine bildirdi. Onlara tek bir Allah'a îmânın lâzım olduğunu anlattı veAllahü teâlânın gönderdiği Tevrât kitabını getirdi. (Sa'lebî)Bugünkü yahûdî kitablarında ve Tevrât'ın Tesniye ve Hurûç (çıkış) kısmında bildirilenEvâmir-i aşere şunlardır:1) Puta tapmayacaksın, tek Allah'ın varlığına inanacaksın.2. Allah ismini hürmet ve muhabbet ile zikredeceksin.3) Altı gün çalışıp yedinci gün dinleneceksin. Sebt yâni Cumartesi gününü dâimâ hatırlayıponu kutsal tutacaksın.4) Anne ve babana hürmet ve itâat edeceksin.5) Adam öldürmeyeceksin.6) Zinâ etmeyeceksin.7) Yalan söylemeyeceksin.8) Kimsenin malını çalmayacaksın.9) Komşuna yalan şehâdette bulunmayacaksın. Komşunun zevcesine (hanımına), evine,tarlasına, kölesine, câriyesine, öküzüne, eşeğine ve hiç bir şeyine göz dikmeyeceksin.10) Haram olan kurbânı kesmeyeceksin. (Nişâncızâde)
Islamic Glossary

Harem-i Şerîf

(Islamic Glossary) :
Müslümanların kıblesi olan Kâbe-i muazzamanın ortasında yeralan etrâfı kubbeli revaklarlaçevrili mescid. Kâbe'nin etrâfı. (Bkz. Mescid-i Harâm)
Islamic Glossary

Havz-ı Kevser

(Islamic Glossary) :
Kıyâmet günü mahşerde veyâ Cennet'te Peygamber efendimize tahsîs edilmiş olan ve birkere içenin bir daha susamayacağı havuz. (Bkz. Kevser Havuzu)
Islamic Glossary

Hayr-ül-Beşer

(Islamic Glossary) :
İnsanların en hayırlısı, her bakımdan en iyisi mânâsına. Peygamber efendimizinlakablarından biri.Hayr-ül-beşerin ağlaması da, gülmesi gibi hafîf idi. Kahkaha ile gülmediği gibi, yüksek seslede ağlamazdı, amma mübârek gözlerinden yaş akar, mübârek göğsünün sesi işitilirdi.Ümmetinin günâhlarını düşünüp ağlardı. (Ahmed Kastalânî)Ol gece kim doğdu ol hayr-ül-beşer,Ânesi anda neler gördü neler.Dedi gördüm ol Habîbin ânesi,Bir aceb nûr kim, güneş pervânesi.(Süleymân Çelebi)