ŞER


Results for "ŞER"

Islamic Glossary

MÜREVVİC-ÜŞ-ŞERÎA

(Islamic Glossary) :
İnsanları dînin emirlerine uymaya teşvîk eden mânâsında Muhammed Ma'sûm-i Fârûkîhazretlerinin üçüncü oğlu Muhammed Ubeydullah Serhendî'nin lakabı.Mürevvic-üş-Şerîa Muhammed Ubeydullah Serhendî kaddesallahü sirreh, Hazînet-ül-meârifkitabında yüz kırk beşinci mektubda diyor ki: "Ebû Dâvûd, Mu'âz bin Cebel'den ve Enes binMâlik'ten gelen şu hadîs-i şerîfi haber veriyor:"Bir kimse, yemek yedikten sonra; "Elhamdülillahillezî etamenî hâzetta'âm ve rezakanî-himin gayri havlin minnî ve lâ-kuvveh" derse, geçmiş ve gelecek günâhlarından çoğu affolunur.Yeni bir elbise giydiği zaman; "Elhamdülillahillezî kesânî hâzessevb ve razekanî min gayrihavlin minnî ve lâ kuvveh" derse geçmiş ve gelecek günâhlarından çoğu affolur."
Islamic Glossary

NA'T-I ŞERÎF

(Islamic Glossary) :
Peygamberleri ve din büyüklerini öven şiirler. Daha çok Peygamber efendimiz Muhammedaleyhisselâm için söylenir.Yûnus Emre'nin yazdığı bir na't-ı şerîf:Canım kurbân olsun senin yoluna,Adı güzel, kendi güzel Muhammed.Gel şefâat eyle kemter kuluna,Adı güzel, kendi güzel Muhammed.Mü'min olanların çoktur cefâsı,Âhirette olur zevk ü sefâsı,On sekiz bin âlemin Mustafâ'sı,Adı güzel, kendi güzel Muhammed.Yedi kat gökleri seyrân eyleyen,Kürsî'nin üstünde cevlân eyleyen,Mi'râc'da, ümmetin Hakk'dan dileyen,Adı güzel, kendi güzel Muhammed.Yûnus ne'yler iki cihânı sensüzSen hak peygambersin şeksüz şüphesiz,Sana uymayanlar gider îmânsız,Adı güzel kendi güzel Muhammed.
Islamic Glossary

NEHÂR-I ŞER'Î

(Islamic Glossary) :
İmsâktan, akşam namazının vaktinin girmesine kadar olan zaman.Orucun farzı üçtür: 1)Niyyet etmek, 2)Niyyeti ilk ve son vakti arasında yapmak. 3) Fecr-isâdık yâni tan yeri ağarmasından, güneşin batmasına kadar olan zaman içinde yâni nehâr-ı şer'îmüddetince, orucu bozan şeylerden sakınmak. (Seâdet-i Ebediyye)
Islamic Glossary

RÛZ-İ MAHŞER

(Islamic Glossary) :
Mahşer günü, kıyâmet koptuktan sonra insanların diriltilip hesâb için toplandıkları gün,kıyâmet günü. (Bkz. Mahşer)Rûz-ı mahşerde insanlar mahşer yerinde toplanınca, hesaplarının bir an önce görülmesi için,bütün peygamberlerden kendilerine şefâat (yardım) etmelerini isterler. Her peygamber bir özür,bahâne ileri sürerek diğerine havâle eder. Peygamber efendimiz Muhammed aleyhisselâmagelinceye kadar böyle devâm eder. Peygamber efendimiz; "Ben herkesten önce şefâat ederimve herkesten önce benim şefâatim kabûl olur" buyurur. (İmâm-ı Gazâlî)İnsanlar rûz-i mahşerde, dünyâdaki işlerine göre haşr olunurlar. Bu zamanda mahlûkât,birbirine karmakarışık olur. İzdihâmın (kalabalığın) çokluğundan birbirlerinin ayaklarınabasarlar. Herkes günâhına göre ter içerisinde kalır. Bâzısı kulaklarına, b âzısı boğazına, bâzısıgöğsüne, bâzısı omuzlarına ve bâzısı dizlerine kadar hamamdaki gibi bir ter içinde bulunur.(İmâm-ı Gazâlî)
Islamic Glossary

SAKAL-I ŞERÎF

(Islamic Glossary) :
Peygamber efendimizin mübârek sakal-ı şerîfi. (Bkz. Lihye-i Şerîf)Peygamber efendimizin mübârek saçları ve sakal-ı şerîfinin kılı çok kıvırcık ve çok düzdeğil, yaratılışta ondüle idi. Mübârek saçları uzundu. Önceleri kâkül bırakırdı, sonradan ikiyeayırır oldu. Mübârek saçlarını bâzan uzatır, bâzan da keser, kısal tırdı. Saç ve sakal-ı şerîfiniboyamazdı. Vefât ettiği zamanda, saç ve sakalında ak kıl, yirmiden az idi. Mübârek bıyığınıkırkardı. Bıyıklarının uzunluğu ve şekli mübârek kaşları kadar idi. Emrinde husûsî berberlerivardı. (İmâm-ı Kastalânî)