AHUR


Results for "AHUR"

Islamic Glossary

SAHÛR

(Islamic Glossary) :
Güneşin batmasından imsak vaktine kadar olan zamânın son altıda biri, seher vakti; oruçtutmak için yemeğe kalkılan vakit.Sahur yemeğini yeyiniz. Çünkü onda bereket vardır. (Hadîs-i şerîf-Müslim)Bir yudum su ile de olsun sahur yapınız. (Hadîs-i şerîf-İbn-i Hibbân)Sahur yemeğinden gündüzün orucu, kaylûleden de gecenin namazı için istifâde edin.(Hadîs-i şerîf-İbn-i Mâce)Üç şey vardır ki, bunlar üzerine kul hesâba çekilmez: Sahur yemeği, iftâr yemeği ve dinkardeşleriyle birlikte yenilen yemek. (Hadîs-i şerîf-Müslim Şerhi)Mü'minin sahûrunun hurma ile olması ne güzeldir. (Hadîs-i şerîf-Mektûbât)Ramazân-ı şerîfte, iftarı erken yapmak, sahuru geciktirmek sünnettir. Resûlullah sallallahüaleyhi ve sellem, bu iki sünneti yapmağa çok önem verirdi. İftârda acele etmek ve sahurugeciktirmek, belki insanın aczini, yiyip içmeğe ve dolayısıyla her şe ye muhtâc olduğunugöstermektedir. İbâdet etmek de zâten bu demektir. (İmâm-ı Rabbânî)
Islamic Glossary

TEFÂHÜR

(Islamic Glossary) :
Öğünme.Allahü teâlâ, âyet-i kerîmede meâlen buyuruyor ki:Biliniz ki, dünyâ hayâtı; elbette la'b (oyun) ve lehv (eğlence) ve zînet (süslenmek) vetefâhür ve malı, parayı ve evlâdı çoğaltmaktır. (Hadîd sûresi: 20)Üç şey için ilim öğrenme ve üç şey için de ilmi terk etme: Mücâdele, tefâhür ve riyâ(gösteriş) için ilim öğrenme! Öğrenmekten utanarak veya lüzûmu yok veya bilmesem de olurdemek sûretiyle de ilmi terk etme! (Hazret-i Ömer)Zînet eşyâsını, başkalarına gösteriş, üstünlük sağlamak için kullanmak tefâhür olur. Tefâhürharamdır. (Ali bin Emrullah)Bu dünyâda tefâhür; mal, evlâd ve mevki gibi şeylerle olur. Halbuki bunların hepsinin biremânet olduğu ve bir gün yok olacağı bellidir. O hâlde bunlara gönül bağlamak niye? (AhmedRif'at)Tefâhürden zevk duyarak büyüklenen kişi, malından soyunmuş olsaydı, hakîkattekendisinin tefâhür edecek ve büyüklenecek hiçbir şeye sâhib olmadığını, yalnız bir vücûdu oluponun da göçe dönüşe (ölüme) hazır vaziyette beklediğini görür ve değerini anl ardı. (AhmedRif'at)
Turkish - English dictionary

sahur

(Turkish - English dictionary) :
meal taken just before dawn during the Ramazan fast. a kalkmak to get up (from bed) in order to eat this meal.
Turkish - English dictionary

sahurluk

(Turkish - English dictionary) :
1. food prepared for the sahur. 2. (food) that is appropriate for the sahur.
Turkish - English dictionary

tezahür

(Turkish - English dictionary) :
1. appearing, becoming visible; becoming manifest. 2. manifestation, sign. etmek to appear, become visible; to become manifest.