AR
NİKÂR
(Islamic Glossary) :
Tasavvuf yolunda ilerliyenlerin birbirlerine emr-i ma'rûf nehy-i anil-münker yapmaları yâniAllahü teâlânın emir ve yasaklarını bildirmeleri.Tasavvuf ehli arasında nikâr kalkınca bunlarda hayır kalmaz. (Ebü'l-Hasen Ali binMuhammed Müzeyyen)
Oruç Keffâreti
(Islamic Glossary) :
Ramazân-ı şerîfte bilerek orucu bozmanın cezâsı.Oruç keffâreti cezâsı, mübârek Ramazân ayının hürmet ve nâmus perdesini yırtmanınkarşılığıdır. (Seyyid Abdülhakîm Arvâsî)Oruç keffâreti olan, bir köle âzâd eder. Köle âzâd edemeyen ard arda altmış gün oruç tutar.Keffâret orucu, hastalık, yolculuk gibi bir özürle veya bayram günlerine rastlamak sebebiylebozulursa veya Ramazâna rastlarsa yeniden altmış gün tutmak lâzım olur. Kadın hayız ve nifassebebiyle bozunca yeniden başlamaz. Temizlenince geri kalan günleri tutarak altmışa tamamlar.(İbn-i Âbidîn, Tahtâvî, Mehmed Zihnî)Devamlı hasta veya çok yaşlı olup, oruç keffâretini tutamayan kimse altmış fakiri, bir günsabah-akşam olmak üzere iki defâ, yâhut bir fakiri, sabah-akşam olmak üzere altmış gündoyurur. (Tahtâvî, Mehmed Zihnî)
OTUZ ÜÇ FARZ
(Islamic Glossary) :
Her müslümanın öncelikle bilmesi ve yapması lâzım olan îmân ve ibâdet bilgileri.Otuz üç farz meşhûr olup şunlardır:Îmânın şartı altı. İslâm'ın şartı beş. Namazın farzı on iki. Abdestin farzı dört. Guslün (boyabdestinin) farzı üç. Teyemmümün farzı üç. (Teyemmümün farzına iki diyenler de vardır.Böylece hepsi otuz iki farz olur). (Kutbüddîn İznikî)İslâm nikâhını yaptıracak olan dâmât ve gelin, otuz üç farzı bilmeli ve bunlarainanmalıdırlar. Eğer bilmiyorlarsa nikâh kıyacak kimse, Besmele, hamd ve salevât (Peygamberefendimize duâ) okuduktan sonra, bu otuz üç farzdan; îmânın ve İslâmın şartlar ını münâsib biryolla dâmât ve geline öğretmelidir. (S. Abdülhakîm Arvâsî)Ö
PARA
(Islamic Glossary) :
Alış-veriş aracı olarak kullanılan, biriktirme ve tasarruf etmeye yarayan, çeşitli mâdenlerdenveya kağıttan îmâl edilmiş değer ölçüsü. Belli ağırlıkta basılmış olan altın ve gümüş paralarasikke veya meskûkât, altın paralara dînâr, gümüş paralara di rhem denir.Geçen ümmetlerin herbirine fitneler verildi. Benim ümmetimin fitnesi mal ve paratoplamak olacaktır. (Hadîs-i şerîf-Berîka)Bir kimse helâl para ile binâ yaparsa, insanlar bundan faydalandığı müddetçekendisine sevâb verilir. (Hadîs-i şerîf-Berîka)Bir zaman gelecek ki, insanlar yalnız malın, paranın gelmesini düşünüp helâliniharamını düşünmeyecekler. (Hadîs-i şerîf-Kimyây-ı Seâdet)Malı, parayı İslâm dîninin izin vermediği yerlere sarf etmemeli, izin verilen yere de israfetmemelidir. Parayı oyunlara, haramlara, çalgılara, süslenmeye, gösteriş yapmaya, öğünmeye,mal toplamaya kullanmamalıdır. Bunlara dikkat edince mal, para zar ardan kurtulur vedünyâlıklar âhiretlik hâlini alır. Belki de bunlara dünyâ denmez. (Muhammed Ma'sûm-i Fârûkî)Haram olarak ele geçen bir kuruş parayı sâhibine geri vermek, yüz kuruş sadaka vermektendaha sevâbdır. (Abdullah bin Mübârek)Eshâb-ı kirâm (Peygamber efendimizin arkadaşları) ve Tâbiîn-i ızâm (Sahâbe-i kirâmı görenbüyükler) zamanlarında paralar üzerine mübârek kelimeler yazılmadı. Çünkü para alış-verişvâsıtası olduğundan muhterem (saygıya değer) değildir. Ehl-i sünnet (P eygamber efendimizinve Eshâbının yolunda) olmayan hükûmetler meselâ Fâtımîler, Resûlîler gibi müslüman isminitaşıyan ve İslâmiyet'e uymayan devletler, para üzerine âyet-i kerîme ve hadîs-i şerîf yazmışlar,milleti kandırmışlardır. (Seyyid Abdülhakîm Arvâsî)
PAZARLIK ETMEK
(Islamic Glossary) :
Alış-verişte satan ile alan arasında malın fiyâtı veya bir işin ücreti husûsunda yapılananlaşma.Birbirinizi kıskanmayınız. Alış-verişte birbirinizi aldatmayınız. Birbirinize dargındurmayınız. Birbirinizden yüz çevirmeyiniz. Birinizin bitmek üzere olan pazarlığınıbozmayınız. Müslüman müslümanın kardeşidir. Ona zulmetmez. Onu yardımsız bırakmaz.Onu hor ve aşağı görmez. (Hadîs-i şerîf-Müslim)Peygamber efendimizin mübârek torunları İmâm-ı Hasen ve Hüseyn her aldıklarındapazarlık eder, ucuz almağa uğraşırlardı. Kendilerine; bir günde binlerle dirhem sadakaveriyorsunuz da, bir şey satın alırken niçin uzun pazarlık ederek yoruluyorsunuz? d ediklerinde;"Verdiklerimizi Allah rızâsı için veriyoruz. Ne kadar çok versek yine azdır. Fakat alış-veriştealdanmak, aklın ve malın noksan olmasıdır" buyururlardı. (İmâm-ı Gazâlî)