ASERE


Results for "ASERE"

Ottoman - Turkish Dictionary

NASERE

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
f. Ayarı bozuk para.
Ottoman - Turkish Dictionary

UKUL-U AŞERE

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
(Bak: Akl-ı evvel)
Dream Dictionary of Phrase

AŞERE-İ MÜBEŞŞERE

(Dream Dictionary of Phrase) :
Sahabeden , sağlığında Cennetle müjdelenmiş on kişiyi topluca görmek, kişinin Cenneti hak edecek ameller işlemesine ve bunda muvaffak olmasına, Bu mübarek insanlardan birkaçını bir yerde görmek sevinç ve sürur dolu haberlere ya da bir müjdeye, Abdurrahmaan b. Avf'ı görmek zenginliğe, Onları görmek bazen zorlu ve bir o kadar da şerefli iş ve hizmetlere delalet eder. Allah Teala onların hepsinden razı olsun, bu mevzuu için ayrıca Hulefa-i Raşidin maddesine bakınız.
Islamic Glossary

AŞERE-İ MÜBEŞŞERE

(Islamic Glossary) :
Peygamber efendimiz tarafından Cennet'e girecekleri dünyâda iken müjdelenen on sahâbî.Ebû Bekr Cennet'tedir. Ömer Cennet'tedir. Osman Cennet'tedir. Ali Cennet'tedir.Talhâ Cennet'tedir. Zübeyr Cennet'tedir. Abdurrahmân ibni Avf Cennet'tedir. Sa'd ibniEbî Vakkâs Cennet'tedir. Saîd ibni Zeyd Cennet'tedir. Ebû Ubeyde ibni CerrahCennet'tedir. (Hadîs-i şerîf-Müsned-i Ahmed bin Hanbel)Muhammed aleyhisselâmın ümmetinin en üstünleri, O'na îmân ederek, mübârek yüzünügörmekle şereflenen Eshâb-ı kirâmdır. Bu Eshâbın da en üstünü Hudeybiye'de Resûlullahefendimize bî'at edip söz verenlerdir. Bunların da en üstünü Bedr muhârebesinde bul unanlardır.Bunların da en üstünü ilk müslüman olan kırk kişidir. Bunların da üstünü Aşere-i mübeşşeredir.(Teftâzânî)
Islamic Glossary

EVÂMİR-İAŞERE

(Islamic Glossary) :
Allahü teâlânın Tûr dağında Mûsâ aleyhisselâma bildirdiği on emir. Yahûdîlikte uyulmasışart olan on kâide.Mûsâ aleyhisselâm Tûr dağında Allahü teâlâ ile konuştu. Allahü teâlâ ona Evâmîr-i aşereyibildirdi. O da bunları kavmine bildirdi. Onlara tek bir Allah'a îmânın lâzım olduğunu anlattı veAllahü teâlânın gönderdiği Tevrât kitabını getirdi. (Sa'lebî)Bugünkü yahûdî kitablarında ve Tevrât'ın Tesniye ve Hurûç (çıkış) kısmında bildirilenEvâmir-i aşere şunlardır:1) Puta tapmayacaksın, tek Allah'ın varlığına inanacaksın.2. Allah ismini hürmet ve muhabbet ile zikredeceksin.3) Altı gün çalışıp yedinci gün dinleneceksin. Sebt yâni Cumartesi gününü dâimâ hatırlayıponu kutsal tutacaksın.4) Anne ve babana hürmet ve itâat edeceksin.5) Adam öldürmeyeceksin.6) Zinâ etmeyeceksin.7) Yalan söylemeyeceksin.8) Kimsenin malını çalmayacaksın.9) Komşuna yalan şehâdette bulunmayacaksın. Komşunun zevcesine (hanımına), evine,tarlasına, kölesine, câriyesine, öküzüne, eşeğine ve hiç bir şeyine göz dikmeyeceksin.10) Haram olan kurbânı kesmeyeceksin. (Nişâncızâde)