ATİK


Results for "ATİK"

Sociological Dictionary

SOSYAL STATİK [İng. Social Statics]:

(Sociological Dictionary) :
A. Comte'un medod anlayışı içinde yer alan bir kavramdır. A. Comte insanlık tarihini "Üç Hal kanunu" (Teolojik, Metafizik ve Pozitif) ile açıklamaya çalışmaya çalışmış; sosyal olayların sebep-sonuç ilişkilerinin birbirini takip eden bu üç dönemde farklı ele alındığını savunmuştur.A. Comte, yapı ve düzeni,sosyal statik olarak düşünmüş, değişmeyi ise sosyal dinamik olarak değerlendirmiştir. ( Bkz. Comte, A., Sosyal dinamik)
Dictionary of Economics

KARŞILAŞTIRMALI STATİK ANALİZ

(Dictionary of Economics) :
İki ayrı zaman kesitindeki denge durumlarını karşılaştıran analiz yöntem. Karşılaştırmalı statik analizde bir denge durumundan diğer denge durumuna ulaşma süreci içinde değişkenlerin hareketleri ve bu sürecin zaman boyutu dikkate alınmaz. Sadece iki ayrı denge durumu karşılaştırılır.
Dictionary of Economics

MATEMATİKSEL İKTİSAT

(Dictionary of Economics) :
İktisat kurallarının ve bunlara ilişkin açıklamaların matematik yardımıyla yapılması. Matematiksel ifadelerin ve eğrilerin, iktisadi konuları açıklamada kullanılması.
Dictionary of Economics

MATEMATİKSEL PROGRAMLAMA

(Dictionary of Economics) :
Matematiksel yöntemlerden yararlanarak karar alma yöntemi. Sayısal olarak ifade edilmesi mümkün farklı seçenekler arasından, karar verici durumda bulunan kişinin en uygun olanını seçmesinde yardımcı olan başlıca matematiksel programlama yöntemleri şunlardır; doğrusal programlama, tamsayılı programlama, doğrusal olmayan programlama, dinamik programlama.
Dictionary of Economics

MATEMATİK ÜMİT

(Dictionary of Economics) :
İstatistikte, bir olasılık bölünmesinin aritmetik ortalaması anlamına gelen ve E sembolü ile gösterilen kavram.