BAHAR


Results for "BAHAR"

Plants Glossary

kurtbağrı (kurtbaharı)

(Plants Glossary) :
Zeytingiller familyasından kış aylarında yaprağını döken veya her zaman yeşil olan odunsu bir bitkidir. Yurdumuzda adi kurtbağrı yetişir. 4-5 m boyunda bir çalıdır. Çiçekleri beyazdır. Meyveleri parlak siyah renkte olup, üzümsüdür. Bütün orman bölgelerinde yetişir.Faydası : Çiçekleri cilt kurumasında faydalıdır. Meyveleri kullanılmamalıdır.
Plants Glossary

yenibahar (pimenta)

(Plants Glossary) :
Mersingiller familyasından; Amerika'nın tropikal bölgelerinde doğal olarak yetişen ve baharat elde edilen bir bitkidir. Her tarafı kokuludur. Kokusu ve tadı; tarçın, karanfil, karabiber ve hindistancevizininkine benzer. Baharat olarak kullanılır.Faydası : Damar sertliğini önler. Hazmı kolaylaştırır. Mide ve bağırsak gazlarını giderir. Unutkanlığı giderir. Vücudun direncini artırır.
Recipes Glossary

KARNABAHAR KÖFTESİ

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI1 Orta boy karnabahar 1. Karnabahar yapraklarından2 kibrit kutusu ayıklanır, sapından kesilir. Sadebüyüklüğünde kaşar çiçek kısmı kalır. Hafif tuzlu sudapeyniri haşlanır. Hamur gibi yumuşak hale1 bardak un getirilir.4 yumurta 2. Sudan alınan karnabahar iyice1 bardak çiçek yağı ezilir, içerisine rendelenmiş kaşarTuz, karabiber peyniri, un, karabiber, tuz katılır.Yumurtalar kırılır, hepsi iyicekarıştırılarak hamur halinegetirilir.3. Tavada kızdırılmış yağ üzerinekaşık kaşık dökülerekgüzelce kızartılır.
Recipes Glossary

KIYMALI KARNABAHAR

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI250 gram kıyma 1. Üç kaşık yağda çentilmiş soğan1 orta büyüklükte pembeleşinceye kadar kavrulur. Kıymakarnabahar katılır, birlikte kıyma suyunu3 kaşık yağ çekinceye kadar kavrulur. Sonra2 baş soğan salçası konur, salça da beş dakika1 kaşık domates kavrulduktan sonra suyu konur, yinesalçası beş dakika kadar kaynatılır. Tencere2 bardak su ateşten alınır.1 limon 2. Karnabaharın haşlanması dahaYeterince tuz, evvelden de olabilir. Şöyle ki:kırmızı biber Karnabahar temizlenir, yalnızçiçekleri kalır. Bütün olarak bol suiçerisine katılır, buna limon suyuilave edilir. On dakikaya yakınhaşlanır. Suyundan alınarak sadecekarnabaharlar istenilen büyüklüktedoğranır.3. Doğranmış karnabaharlar birtencereye konur, üzerine tuzu,kırmızı biberi serpilir. Birnumaradaki sulu kıyma,karnabaharların üzerine düzgünceyayılır. Karnabaharlar iyiceyumuşayıncaya kadar pişirilir.
Recipes Glossary

SALATALAR-KARNABAHAR SALATASI

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI1 küçük baş 1. Karnabahar yapraklarındankarnabahar(500 gram) çıkarılır. Çiçek kısmı kalır. Tuzlu1 fincan zeytinyağı suda haşlanır. Sudan alınır.1 fincan sirke veya 2. Karnabahar boyuna yanibir limon uzunlamasına kesilip tabaklara10 adet yeşil veya dizilir.siyah zeytin 3. Üzerine yeşil veya siyah zeytinYeterince tuz. serpiştirilir.4. Zeytinyağı, sirke veya limonsuyuna biraz da tuz ilavesiyle birçatalla çırpılır. Salatanın üzerinegezdirilerek servis yapılır.