CARİ


Results for "CARİ"

Dictionary of Economics

TİCARİ SENET

(Dictionary of Economics) :
İki taraf arasındaki bir alacak verecek ilişkisini saptayan belge. Paranın elden ele geçmesini (Tedavülünü) kolaylaştırmak için ticaret dünyasında kullanılan çeşitli senetlerin her birine ticari senet denir.
Dictionary of Economics

AFRICAN, CARIBBEAN AND PACIFIC COUNTRIES

(Dictionary of Economics) :
ACP ÜLKELERİLomé Anlaşması gereğince, Avrupa Ekonomik Topluluğu ile "ortaklık ilişkisi" kuran Afrika, Karaib ve Pasifik ülkelerini kapsamaktadır. Bu ülkeler, ilksel ürünlerin ihracatından sağladıkları gelirlerde görülebilecek istikrarsızlığı önlemek için finansman sağlama konusunda AET'ye başvurabilirler. Ayrıca bu ülkelerin mamul malları ve bazı tarımsal ürünlerin AET üyesi ülkere girmesi de anlaşma gereğince serbesttir.
Dictionary of Economics

SCARITY AND CHOISE

(Dictionary of Economics) :
KITLIK VE SEÇİMSınırlı kaynak ve sınırsız istekler nedeniyle kıt kaynakların değişik kullanım alanlarında kullanılması için yapılan tercih zorunluluğu durumudur.Yani bir kıt kaynak kullanılırken , bir gereksinim giderilmesinden vazgeçilerek bu kaynağın başka bir gereksinim karşılanmasında kullanılmasıdır.Butip uygulamaların yapıldığı ülkeler , ekonomik problemler yaşamaktadırlar.
Dictionary of Economics

TİCARİ KAZANÇLAR

(Dictionary of Economics) :
Gerçek kitilerin ticaret ve sanayi faaliyetlerinden sağladıkları para veya parayla ölçülebilen menfaatlerdir. Mal alım satımı, elde edilen ürünün satışı, hizmet gibi faaliyetler ticari faaliyetlerden bazılarıdır.
Dictionary of Economics

CARİ HESAP

(Dictionary of Economics) :
İki kişinin para, mal veya hizmetten doğan, birbirlerinden olan alacaklarından vazgeçerek, bunları her biri ayrı bir kalem oluşturacak biçimde borç ve alacak şekline sokarak aradaki farkı isteyebileceklerine dair yaptıkları sözleşmedir. Cari hesaplarda faiz direkt ve endirekt olarak hesaplanır. Bankacılıkta ise cari hesap, bankaya para yatıran ve çekenlerin durumlarının takip edildiği hesap anlamına gelmektedir.