DERE


Results for "DERE"

Dream Dictionary of Phrase

DERE

(Dream Dictionary of Phrase) :
İçinden az bir su akan ve çevresi güzel manzaralı dere kamuya ait bölgeden geçiyorsa ora insanları güzel hayata, özel mülkten geçiyorsa, bu kişinin hayat ve geçim güzelliğine, Evler arasından yahut yerleşim alanının içinden geçen dere, suyu berrak ve tattlı ise bolluk ve berekete, Bağ ve bostandan geçen dere (ark) kadının hamileliğine, bekarın evlenmesine, Dere bazen kişinin hanımına, onda görülen güzellik ve kusur eşte müşahade edilen hallere, Derenin suyunu kesmek ev halkından biriyle münasebeti kesmeye, Dereyi geçip arkada birilerini bırakmak kişinin vefatına, Bahçesindeki derenin yatağında görülen tahribat, suyunun kesilmesi yahut içine taş ve toprak doldurulması kadının bir başkasıyla ilişkisine, Dereden su içmek yahut almak güzel hayata, Su yolunun yahut derenin taşması evlada, buradan bal, süt vs. akması feyiz ve berekete; kan ve irin akması iyiliği yanında kötü huyları da olan zevceye, Suyun geçmesi için ark ve yatak açmak halka iyilik yapmaya, kapatmak yahut içini doldurmak umuma zarar verecek bir iş yapmaya delalet eder. Dere'nin tamamlayıcı tabiri için Bakınız; Vadi. ( ayrıca Bakınız; Akarsu, Nehir.)
Islamic Glossary

DEREZÎLER

(Islamic Glossary) :
Anuştekin ed-Derezî adlı bir bâtınî dâî (propagandacı) tarafından ortaya çıkarılan bozukyol. Bunlar; Bâtıniyyeden ayrılarak ortaya çıkan, Fâtımî hükümdârı Hâkim bi-emrillah'ın ilâholduğuna ve onun vezîri Hamza'nın imamlığına inanırlar. Kelimenin do ğrusu Derezî olup,yanlış olarak Dürzü denilmektedir.Derezîler müslüman adını taşır. Fakat îmânları bozuktur. Ruhların bir bedenden bir bedenegeçtiğine inanırlar. Şaraba, alkollü içkilere ve zinâya helâl derler. Öldükten sonra dirilmeğe,namaza, oruca, hacca inanmazlar. Ulûhiyyet yâni tanrılık insanda n insana geçer derler.Peygamberimiz sallallahü aleyhi ve sellem hakkında çirkin şeyler söylerler. İnanışları bozukolduğu için, şehâdet kelimesini söylemekle müslüman sayılmazlar. İslâmiyet'e uymayaninanışlarından vazgeçmedikçe müslüman olmazlar. Bunlar kitablı ve kitabsız kâfirlerden dahazararlıdırlar. (İbn-i Âbidîn)
Islamic Glossary

Kadere Rızâ

(Islamic Glossary) :
İnsanın, Allahü teâlânın kendisi hakkında takdîr ettiği şeylere rızâ göstermesi, hoşnudolması başına gelen belâ ve musîbetlere sabredip, boyun eğmesi.Kendinize, evlâdınıza kötü duâ etmeyiniz. Allah'ın kaderine rızâ gösteriniz. Nîmetleriniarttırması için duâ ediniz. (Hadîs-i şerîf-Berîka)İslâm dîni ve bütün semâvî (ilâhî) dinler her işin Allahü teâlânın takdîri ve irâdesi (dilemesi)ile olduğunu bildirdi. Fakat insan bir işin ezelde (başlangıçsız öncelerde) nasıl takdîr edildiğinibilmediği için, Allahü teâlânın emrine uyarak çalışması ve kadere rızâ göstermesi lâzımdır.Kazâ ve kadere inanmak, kadere rızâ göstermek insanın çalışmasına mâni olmaz, bilakisçalışmasını kamçılar. (Muhammed Ma'sûm Fârûkî)İnsan, başına gelen belâ ve musîbetlere sabretmeli, kadere rızâ göstermelidir. Allahüteâlânın dostlarına dünyâ sıkıntılarının ve belâların gelmesi bunların günahlarının affolmasınasebeb olur. Sözün doğrusu şudur ki, sevgiliden gelen her şeyi gülere k sevinerek karşılamaklâzımdır. O'ndan gelenlerin hepsi tatlı gelmelidir. Sevgilinin sert davranması, ikrâm, ihsân veyükselmek gibi olmalıdır. Böyle olmazsa, sevgisi tam olmaz. (İmâm-ı Rabbânî)Dünyâda huzûr ve rahat kadere rızâ göstermektedir. (M. Sıddîk bin Saîd)
Computer, Internet Glossary

ordered list

(Computer, Internet Glossary) :
sıralı liste
Computer, Internet Glossary

unordered

(Computer, Internet Glossary) :
(Türk Bilişim Terimlerinden) sırasız