DEĞER


Results for "DEĞER"

Dictionary of Economics

EKSİK DEĞERLEME

(Dictionary of Economics) :
İşletmenin varlıklarının değerini bilerek gerçek değerinin altında göstermesidir. Böyle yapmakla gizli ihtiyatlar oluşturmak ve otofinansman kazançlarını maskelemek amaçlanır.
Dictionary of Economics

EMEK DEĞER TEORİLERİ

(Dictionary of Economics) :
Malların birbirleriyle değişim oranlarının, yani nisbi fiyatlarının içerdikleri emek miktarlarıyla orantılı olduğu noktasından hareket eden değer teorileri. İlk sistematik emek değer teorisi David Ricardoya aittir. Ricardo malların değişim değerlerinin, içerdikleri emek miktarlarıyla orantılı olduğunu, değerlerinin içerdikleri emek miktarına eşit olduğunu öne sürdü. Ama burada ortaya çıkan bir soruna çözüm getiremedi: Emek sermaye oranları farklı olduğu zaman, piyasa şartlarının kar oranlarını ceşitlediği varsayımı altında, malların içerdikleri emekmiktarına göre değiştirilmesi mümkün olamaz, ya da başka türlü söylemek gerekirse, emek sermaye oranları farklı ise ve mallar içerdikleri emek miktarına göre değiştirilecekse o zaman kar oranları aynı olamaz. Yani fiyatlar değerlerden sapar. Buna iktisat literatüründe dönüşüm ya da transformasyon problemi denmektedir. Bu problem yukarıda belirtildiği gibi emek sermaye oranlarının farklı olmasından ya da sermayelerin dayanıklılık sürelerinin farklı olmasından kaynaklanmaktadır.Emek-değer teorisini Ricardodan sonra Marx ele aldı ve artık değer kavramını geliştirdi. Buna göre malın değerini emek oluşturur. Bu değer üç kısımdan ibarettir: V+C+S. V emeğin değerini, C sermayenin yıpranma payını ve S de artık değeri temsil eder. Artık değer, emek gücünün çıkarttığı ve kendi değerini aşan değer kısmıdır. Bunu kapitalist alır. (Bk. Marxın Değer Teorisi)Emek devir oranı, belirli bir dönemde belirli bir firmadan kendi istekleri ile ya da yenilenme nedeniyle çıkartılanların firmada çalıştırılanların toplamına oranı.
Dictionary of Economics

İHRAÇ DEĞERİ

(Dictionary of Economics) :
Hisse senedi ve tahvillerin ilk çıkarıldıkları andaki satış bedelidir.
Dictionary of Economics

İŞ DEĞERLEMESİ

(Dictionary of Economics) :
Bir kuruluştaki işlerin zorluk ve önem derecelerine göre hiyararşik olarak sıralanarak, buna göre adil bir ücretlendirme sistemi kurulması için yapılması gereken işlerin belirli ölçütler bakımından birbirleriyle karşılaştırmalı olarak değerlerinin saptanmasına denir. İş değerlemede çeşitli yötem ya da teknikler kullanılmaktadır. Bunlar sıralama yöntemi, sınıflandırma yöntemi, puanlandırma yöntemi ve faktör karşılaştırma yöntemidir.
Dictionary of Economics

İTİBARİ DEĞER

(Dictionary of Economics) :
Menkul değerlerin üzerinde yazılı olan değer. Nominal değer de denir. itibari değer ihraç değerinden farklı olabilir.