DEĞER


Results for "DEĞER"

Dictionary of Economics

KAPİTALİZE DEĞER

(Dictionary of Economics) :
Firmanın yıllık kazancının, sermaye faizi olarak kabul edilen orana bölünmesiyle bulunan rakam. Sermaye faizi olarak genellikle cari faiz haddi alınmaktadır.
Dictionary of Economics

KATMA DEĞER

(Dictionary of Economics) :
Belirli bir üretim aşamasında belli bir mal için yapılan faktör ödemelerinin, (Ücret, faiz, rant, kar) toplamı. Bir başka ifade ile katma değer, belirli bir üretim aşamasındaki bir firmanın satışları ile bir önceki aşamalardan yapılan alışlar arasındaki farktır. Bir ekonomideki bütün birimlerin çıkarttığı katma değerler toplanırsa, o ülkedeki gayri safi milli hasıla elde edilir.
Dictionary of Economics

KATMA DEĞER VERGİSİ

(Dictionary of Economics) :
Bir malın üretimi ve dağıtımı sırasında oluşan katma değer üzerinden alınan vergi. Katma değer vergisinin çeşitli türleri vardır; firmaların üretim sürecinde kullandığı sermaye mallarının tabi olacağı işleme göre üç çeşit katma değer vergisi tanımlanabilir; KDV matrahının belirlenmesinde, ilgili malın üretimine katılan sermaye malları üzerindeki vergilerin indirilmesine hiç izin vermeyen Gayri safi hasıla türü, sermaye malları için ayrılan amortismanlara denk düşen verginin indirildiği gelir türü, sermaye mallarının alımında ödenen vergilerin hemen, bir kerede ve tam olarak indirilmesine izin veren tüketim türüdür. Türkiyede 1926daki baºarisiz Umumi Istihlak Vergisinden sonra 1927de kabul edilen Muamele Vergisi, imal edilen malın girdilerine uygulanan Muamele Vergisi için indirim olağanı getirmesi nedeniyle kapsamı dar tutulmakla birlikte, bir bakıma KDVnin Türkiyedeki ilk örneğiydi. KDV tartışmaları 1970den sonra yoğunlaştı, ilk yasa hazırlığı 1927de gerçekleştirildi. 25 Ekim 1984de kabul edilerek 1 Ocak 1985de yürürlüğe giren 3065 sayılı yasayla günümüzdeki KDV sistemine geçildi. Daha önce değişik tarihlerde bir çok kez yeniden düzenlenen tüketim vergileri de bu yasıyla yürürlükten kaldırıldı. Türkyiede uygulanan KDV sistemi yasanın genel hükümlerinde amortismana tabi iktisadi kıymetlerin katma değer vergisinin beş yıl içinde ve beş eşit taksitte indirim konusu yapılması kabul edildiği için temelde gelir türü bir KDV niteliğindedir. Ancak yasadaki beş yıllık sürenin Devlet Planlama Teşkilatınca (DPT) teşvik belgesine bağlanmış yatırımlarda bir yıl olarak belirlenmesi, ayrıca 20 Haziran 1986da genel olarak üç yıla indirilmesi, sistemin tüketim türüne yakınlaşmasını sağlamıştır.
Dictionary of Economics

KULLANIM DEĞERİ

(Dictionary of Economics) :
bir bireyin elindeki bir mala, onu tüketmek ya da başka bir malın üretiminde kullanmak amacıyla atfettiği önem kullanım değeri A. Simithe göre bir malın faydalı olmasına baeğlıdır. Bir mal faydalı ise onun kullanım değeri, bir başka malla mübadele edilebiliyorsa, değişim değeri vardır. Kullanım değeri daha çok subjektiftir. En faydalı malların değişim değeri çok az olabilir. Örneğin hava ve suyun faydası sonsuz olduğu halde, diğer mallarla mübadele edilemezler. Buna karşılık faydası az olmasına rağmen diğer mallarla mübadele edilen altının değişim değeri çok yüksektir.
Dictionary of Economics

MALİYET DEĞERİ

(Dictionary of Economics) :
Bir varlığın satın alınması ya da değerinin arttırılması nedeniyle yapılan harcamalar toplamı. Satın alınan veya üretilen bir mala yapılan diğer masrafların daeklenmesiyle elde elidir. Bir başka ifadeyle maliyet değeri = satınalma değeri + üretim masrafları.