EKONOMİK


Results for "EKONOMİK"

Dictionary of Economics

EKONOMİK İŞBİRLİĞİ VE KALKINMA ÖRGÜTÜ

(Dictionary of Economics) :
1960da kurulan uluslararası ekonomik örgüt. Kısaca OECD diye bilinir. Zaman zaman zenginler kulübü diye anıldığı da olur. Çünkü üyelerinin Türkiye hariç hepsi dünya ekonomisinin refah bakımından önde gelen ülkeleridir. OECD üyesi ülkeler şunlardır: ABD, Avustralya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Batı Almanya (Birleşik Almanyanın kurulmasıyla Doğu Almanyada örgüte girmiº oldu), Finlandiya, Fransa, Hollada, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsviçre, İsveç, İtalya, İzlanda, Japonya, Kanada, Lüksemburg, Norveç, Portekiz, Türkiye ve Yunanistan.Örgütün amacı ekonomik gelişmeyi ve dünya ticaretini desteklemektir. Bu amaca ulaşmak için üye ülkelerde istihdamın ve yaşam standardının yükselmesini, mali istikrarın kurulmasını sağlamaya çalışır. Bunu ise ülkelerarası mal ve hizmet akımlarının serbestleşmesi yoluyla yapabileceğini düşünür. Öte yandan gelişmekte olan ülkelere yapılan yardımların eşgüdümünü yapar.OECD ekonomi alanındaki yayınlarıyla da ağırlık taşıyan bir örgüttür. Çok sayıda istatistiksel veri yayınlar, raporlar, dergiler ve iktaplar çıkarır. Merkezi Paristedir.
Dictionary of Economics

EKONOMİK KALKINMA

(Dictionary of Economics) :
(Bk. Model)
Dictionary of Economics

EKONOMİK MODEL

(Dictionary of Economics) :
(Bk. Model)
Dictionary of Economics

KARŞILIKLI EKONOMİK YARDIM KONSEYİ

(Dictionary of Economics) :
1949 yılında SSCB, Bulgaristan, Çekoslovakya, Macaristan, Polonya ve Romanya tarafından kurulmuş olan bir ekonomik bütünleşme örgütü. Kısa bir süre sonra D.Almanya ve Arnavutluk da örgüte katılmış, 1962de Arnavutluk kuruluştan ayrılmıştır. Sonraları Moğolistan, Küba ve Vietnamın da dahil olduğu COMECONdan D.Almanya 1990 yılında Batı Almanya ile birleşmesi sonucunda fiilen kopmuştur. Yugoslavya, Çin ve Kuzey Kore COMECONun gözlemci üyeleridir.COMECONun kuruluº amaci, merkezi planlama araciligi ile üye ülke ekonomilerinin birbirlerlerini tamamlayıcı yönde gelişmesi, sanayilerinin güçlendirilmesi ve topluluk olarak kendine yeterli bir duruma ulaşmasıdır. Ancak, 1985 yılında M.Gorbaçovun KP sekreterliğine seçilmesinden sonra Sovyetler Birliğinden baºlayarak diger Dogu Bloku ülkelerine de yayılan ekonomik reformlar, 1989 yılından sonra Doğu Blokunda yaºanan köklü siyasal degiºmeler bu örgütün amaçlarını ve faaliyetlerini de önemli ölçüde etkilemiştir. 1985ten itibaren ekonomik reformların koordinasyonu COMECONun temel faaliyet konularından biri olarak ortaya çıkarken, Ocak 1990da toplanan yüksek düzeyde bir komisyonda, COMECONun temel iºlevi radikal bir değişiklikle, üye ülkelerin katı merkezi plan ekonomisinden piyasa ekonomisine geçişini sağlamak olarak benimsenmiştir. Bu komisyonda ayrıca, üyeler arasındaki çok taraflı ticaret antlaşmaları yerine ikili antlaşmalara dönülmesi konusunda bir taslak hazırlanmıştır. 1988de AT ile COMECON arasında imzalanan karşılıklı birbirini tanıma antlaşması, COMECON üyesi ülkelerin ATye de üyelik yolunu açmıştır. Henüz bu üyelikler gerçekleşmemekle birlikte, görüşmeler devam etmektedir.
Dictionary of Economics

MAKRO EKONOMİK ANALİZ

(Dictionary of Economics) :
Ekonomik olayların ülke boyutlarında çözüm yollarının araştırılması. Milli Gelir, istihdam düzeyi, fiyatlar genel düzeyi, dış ticaret gibi ekonomik değişkenlerde meydana gelen değişmelerin ve bu değişmelerin ekonomideki çeşitli kurumlar üzerindeki olası etkilerinin araştırılması bu analiz kapsamına girmektedir.