ENBİYA


Results for "ENBİYA"

Ottoman - Turkish Dictionary

HÂTEM-ÜL ENBİYA

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Peygamberlerin en sonuncusu Hz. Muhammed (A.S.M.)
Ottoman - Turkish Dictionary

SİYER-İ ENBİYA

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Peygamberlerin (Aleyhimüsselâm) hayatlarından ve onların ahlâkından bahseden kitap.
Islamic Glossary

ENBİYÂ

(Islamic Glossary) :
Nebîler, peygamberler. Yeni din ile gönderilmeyip, insanları önceki dîne dâvet edenpeygamberler Nebî kelimesinin çoğulu. Yeni bir din ile gönderilen peygambere ise, resûl denir.(Bkz. Nebî, Peygamber)Allahü teâlâ âyet-i kerîmede meâlen buyurdu ki:Çünkü onlar (yahûdîler) Allah'ın âyetlerini inkâr etmişler, enbiyâyı haksız yereöldürmüşlerdi. Çünkü onlar isyân etmişler ve aşırı gitmişlerdi. (Âl-i İmrân sûresi: 112)Enbiyâdan birine inanmayan kimse, hiç birine inanmamış olur. (Kâdızâde)
Islamic Glossary

Enbiyâ Sûresi

(Islamic Glossary) :
Kur'ân-ı kerîmin yirmi birinci sûresi.Mekke'de nâzil oldu (indi). Yüz on iki âyet-i kerîmedir. Sûre, bâzı peygamberlerden(İbrâhim, İshâk, Lût, Süleymân, Dâvûd, Eyyûb, Yûnus ve Zekeriyyâ aleyhimüsselâm) vebunların kavimlerini îmâna dâvet etmeleriyle ilgili husûslardan bahsettiği için bu adı almıştır.Enbiyâ sûresinde diğer belli başlı konular, Allahü teâlânın birliği, öldükten sonra dirilme veâhiret hayâtına dâir hükümlerdir. (Beydâvî, Kurtubî, İbn-i Abbâs)Enbiyâ sûresinde Allahü teâlâ meâlen buyurdu ki:Allah'tan başka bir ilâh (yâni bir tanrı) daha bulunsaydı, âlemdeki nizâm (düzen)bozulur, karma karışık olurdu. (Âyet: 22)Kıyâmet günü adâlet ölçüsünü ortaya koyarız. Kimseye bir zulüm yapılmaz. Hardaldânesi kadar iyilik eden karşılığına kavuşur. (Âyet: 17)(Ey habîbim Muhammed aleyhisselâm!) Seni âlemlere rahmet, iyilik için gönderdik.(Âyet: 107)
Islamic Glossary

HÂTEM-ÜL-ENBİYÂ

(Islamic Glossary) :
Peygamberlerin sonuncusu Muhammed aleyhisselâm.Allahü teâlâ âyet-i kerîmede meâlen buyurdu ki:Muhammed (aleyhisselâm) sizin yetişkin erkeklerinizden hiçbirinin babası değildir.Fakat O, Allah'ın Resûlü (peygamberi) ve Hâtem-ül-enbiyâdır (son Peygamberdir) . Allahher şeyi hakkıyla bilendir. (Ahzâb sûresi: 40)Ben, Hâtem-ül-enbiyâyım (peygamberlerin sonuncusuyum). Benden sonra peygambergelmeyecektir. Eğer benden sonra peygamber gelseydi, Ömer peygamber olurdu. (Hadîs-işerîf-Savâık-ul-Muhrika)Peygamber efendimizin nûru, Âdem aleyhisselâmdan beri temiz ana ve babalardan(evlâddan evlâda) geçerek asıl sâhibi olan Hâtem-ül-enbiyâya gelmiştir. (Kastalânî, SenâullahDehlevî)Peygamberlik makâmı da dört derecedir. Birincisi Nebîler, ikincisi Resûller, üçüncüsüÜlü'l-azm peygamberler (Âdem, Nûh, İbrâhim, Mûsâ, Îsâ ve Muhammed aleyhimüsselâm).Dördüncü derece Hâtem-ül-enbiyâlık derecesi olup, Muhammed aleyhisselâma mahsustu r. (M.Hâdimî)