ERKÂN


Results for "ERKÂN"

Dictionary of Economics

MERKANTİLİZM

(Dictionary of Economics) :
15.ve 19. Yüzyıllar arasında Avrupa'da feodalizmin çökerek ulusal devletlerin kurulmaya başlandığı ve sanayi kapitalizmine önceli veren ticari kapitalizmin geliştiği dönemdir.
Names Dictionary

SERKAN

(Names Dictionary) :
Erkek ismi.Başkan,soylu kan
Islamic Glossary

ERKÂN

(Islamic Glossary) :
Bir şeyin bir parçasını veya bütününü meydana getiren şeyler, esaslar. Rüknün çoğuludur.(Bkz. Rükn)
Islamic Glossary

TA'DÎL-İ ERKÂN

(Islamic Glossary) :
Namazda rükûda, secdelerde, kavmede (rükûdan kalktıktan sonra ayakta durmada) vecelsede (iki secde arasında oturmada) her âzâ hareketsiz olduktan sonra bir miktar durmak.(Bkz. Tumânînet)Ta'dîl-i erkân, İmâm-ı a'zam ile İmâm-ı Muhammed'e göre vâcibdir. Fakat İmâm-ı EbûYûsuf'a göre farz olduğundan buna riâyet edilmeyince, namaz fâsid olur. (İbn-i Âbidîn)Bir kimse, terk edilmiş, unutulmuş bir sünneti meydana çıkarırsa, yüz şehîd sevâbı kazanır.Ya bir farzı veya vâcibi meydana çıkarmanın sevâbı ne kadar çok olur. O hâlde namazda tâdil-ierkâna dikkat etmelidir. (İmâm-ı Rabbânî)Vaktin kıymetini bil! Gece-gündüz ilim öğrenmeye çalış! Her zaman abdestli bulun! Beşvakit namazı, sünnetleri ile ta'dil-i erkân ile, huzûr ile şerîatin sâhibinin bildirdiği gibi kılmayaçalış! Bunları yapınca, dünyâ ve âhirette sayısız nîmetlere ka vuşursun. (Abdülkuddûs)Ta'dîl-i erkânın terkinden meydana gelen zarardan bâzıları şunlardır:1) Fakirliğe sebeb olur.2) Namaz kıldığı yer, kıyâmet gününde aleyhine şehâdet eder.3) O namazın tekrar kılınması vâcib olur.4) Namazın hırsızı olur.5) Şeytanı sevindirmiş olur.6) Sağında ve solunda olan meleklere eziyyet etmiş olur.7) Peygamber efendimizi üzmüş olur. (Kutbüddîn-i İznikî)
Plants Glossary

kardeşkanı (ejderkanı)

(Plants Glossary) :
Birçenekgiller sınıfının, zambakgiller familyasından, Kanarya adalarında yetişen bir ağaç veya ağaçcıktır. Gövdesi kalındır. Yaprakları sert ve kılıç şeklindedir. Dallarının ucunda demet şeklinde toplanmıştır. Yaşlı gövdelerden, boyacılıkta kullanılan, reçinemsi kırmızımtırak bir özsu akar.Faydası : Yaraları tedavi eder. Dış kanamaları keser.