FAKTÖR


Results for "FAKTÖR"

Ottoman - Turkish Dictionary

FAKTÖR

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Fr. Bir neticeyi meydana getiren unsurlardan her birisi. Amil.
Dictionary of Economics

ÇİFT FAKTÖRLÜ TİCARET HADLERİ

(Dictionary of Economics) :
(Bk. Faktör ticaret hadleri)
Dictionary of Economics

FAKTÖR HAREKETLERİ

(Dictionary of Economics) :
Üretim faktörlerinin akıcılık yeteneğini belirtir. Bu yetenek faktörler arasında çok farklıdır. Genel olarak üretim faktörlerine ödenen bedellerin, bunların hareketleri üzerinde çok etkili olduğu varsayılır.Sermaye faktörü, akıcılığı en zayıf olan üretim faktörüdür. Sermaye faktörünün kısa dönemdeki akıcılık düzeyi düşüktür. Uzun dönemde sermayenin akıcılığı yükselir. Emek faktörü, sermayeye oranla daha yüksek bir akıcılığa sahiptir. Nitelikli emeğin niteliksiz emeğe göre akıcılık düzeyinin daha düşük olduğu söylenebilir. Toprak faktörü akıcılığı en yüksek olan kesimdir. Akıcılık burada toprak üzerindeki faaliyet konusunun değiştirilmesi olarak ele alınır. Örneğin tütün üretimi yerine ayçiçeği üretilmesi gibi.
Dictionary of Economics

FAKTÖR PAYLARI

(Dictionary of Economics) :
Üretim faktörlerinin gerçekleştirilmiş üretimden aldıkları paydır. Üretim, iktisadi faaliyete katılanlar arasında paylaşılır. Üretim faktörlerinden toprağın payına rant, emeğin payına ücret, sermayenin payına faiz ve girişimin payına kar adı verilir. İlk üç üretim faktörünün payı belirli iken, dördüncü faktör olan girişimin payı ise belirsiz gelir niteliğini taşır. Toprak, emek ve sermaye faktörleri işi organize eden girişimciden işin başında belirlenmiş olan paylarını alırlar. Girişim sahibinin payı olan kar ise girişilen üretim faaliyetinin başarı ile sonuçlanmasına bağlıdır. Üretim maliyeti piyasada oluşan fiyatın altında ise sonuç başarılı, üstünde ise sonuç başarısızdır. Üretilen malın piyasa fiyatına satılmasından ve toprak, emek ve sermaye faktörlerine ait payların ödenmesinden sonra geriye bir fark kalırsa ancak bu durumda kar vardır.
Dictionary of Economics

FAKTÖR PİYASASI

(Dictionary of Economics) :
Üretim faktörlerinin fiyatlandığı piyasadır. Üretim faaliyetine girişen firmalar üretim faktörlerini faktör piyasasından bir bedel karşılığı elde ederler. Bu bedel faktörlerin fiyatıdır. Fiyat açısından bakılınca gerek malların, gerek faktörlerin fiyatlanması arasında bir fark yoktur. Ancak taşıdıkları özellikler bakımından mal piyasasında ve faktör piyasasında ortaya çıkan fiyatların ayrı ayrı incelenmesi gerekir.