FIRTINA


Results for "FIRTINA"

Meteorological Glossary

ESPY'NİN FIRTINALAR TEOREMİ

(Meteorological Glossary) :
(ESPY'S THEORY OF STORMS) [i]Genel veya siklonik fırtınaların hareketleri, gelişmeleri ve kaynaklarını açıklayan teori. Bu teoreme göre, fırtınanın felsefesi şöyle belirtilmektedir: Bir alçak basınç merkezi içinde, yerde ısınan havanın termal konveksiyonla, içerisinde taşıdığı su buharının yoğunlaşacağı seviyeye kadar yükselmesi sırasında, alçak basınç merkezinin içinde spiral bir hava akışı meydana gelir. Bu spiral hava akışı atmosferin genel sirkülasyonu ile bir yerden bir yere taşınır ki buna fırtına adı verilir. Bu teori, fırtınaların oluşum, yapı ve gelişmelerini tanımlamada yeterli gibi görünmekle beraber tropikal fırtınaları açıklamakta yetersiz kalmaktadır.
Meteorological Glossary

FIRTINA

(Meteorological Glossary) :
(STORM) [i]Rüzgarı, bulutluluğu ve yağışıyla tam bir alçak basınç merkezi. Orajlar, fırtınalar, kasırgalar ve hatta tropikal siklonlar bu doğa olayına birer örnektir. Fırtına ismi daha çok hasar yaratan ve hoş olmayan hava olayları için kullanılmaktadır.
Meteorological Glossary

FIRTINA ÇİTİ

(Meteorological Glossary) :
(WILD FENCE) [i]Tam ortasına yerleştirilmiş yağış ölçerin çevresel şartlardan etkilenmesini önlemek ve gerçek yağış miktarını ölçmek amacıyla dizayn edilmiş yaklaşık olarak 5 metrekare alanında ve 2.5 metre yüksekliğinde ağaç çit. Bu çit ile yağış ölçer, etrafındaki küçük edi dalgalarından korunmuş olur.
Meteorological Glossary

FIRTINA DALGASI

(Meteorological Glossary) :
(STORM SURGE) [i]Herhangi bir fırtına olmadığı halde, deniz veya okyanus suyu yüzeyinin normalden daha yukarı seviyelere yükselmesi durumu. Korkunç dalgalara neden olan kasırgalarda olduğu gibi, eğer rüzgar ve feç sahası birbirine uygun düşerse küçük bir alçak basınç merkezide aynı boyutta dalga yaratabilecek güce ulaşır. Fırtına dalgasının yarattığı deniz kabarmasının gerçek yüksekliği, su seviyesinde görülen yükselme miktarından normal astronomik gel-git yükselme miktarı çıkarılarak veya toplanarak bulunur.
Meteorological Glossary

FIRTINA İHBAR KULELERİ

(Meteorological Glossary) :
(STORM WARNING TOWER) [i]A.B.D.'de fırtınanın yaklaştığını haber vermek için kullanılan bayrak veya flama gibi işaretleri üzerine koymak için yüksekçe inşa edilmiş beton veya çelik kule.