FİYAT


Results for "FİYAT"

Dictionary of Economics

FİYAT

(Dictionary of Economics) :
Para birimi ile ölçülen değişim değeridir. Bir mal ya da hizmetin elde edilmesi için ödenen bedel fiyattır. Fiyat, piyasa yapısına göre çeşitli adlar olabilir; rekabet fiyatı, tekel fiyatı, tavan fiyat, taban fiyat gibi. Arz ve talep kaymalarına göre dalgalanan fiyatlara piyasa fiyatı denir.
Dictionary of Economics

FİYAT ETKİSİ

(Dictionary of Economics) :
Fiyat etkisi gelir ve ikame etkisinden oluşmaktadır. Tüketicinin, fiyattaki değişmeye bağlı olarak satın alınan mal miktarında ortaya çıkan değişmedir. Fiyat artınca satın alınan mal miktarları azalır, fiyat azalınca satın alınan mal miktarı artar.
Dictionary of Economics

FİYAT ENDEKSLERİ

(Dictionary of Economics) :
Belirli bir yıldaki mal fiyatlarını 100 kabul ederek daha sonraki yılların mal fiyatları temel alınan bu yıla göre hesaplanarak bir dizi elde edilir. Böylece belirli bir dönem içinde fiyatların ne ölçüde değiştiği anlaşılabilir. Fiyat endeksleri enflasyon oranının hesaplanmasında kullanılmaktadır. Fiyat endeksleri toptan eşya fiyatları ve tüketici fiyatları üzerinden ayrı ayrı hesaplanabilmektedir. Türkiyede fiyat endeksleri Devlet İstatistik Enstitüsü, Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı ve İstanbul Ticaret Odası tarafından ayrı ayrı hesaplanmaktadır.
Dictionary of Economics

FİYAT-FAKTÖR EĞRİSİ

(Dictionary of Economics) :
Kullanılan faktörlerden birinin fiyatındaki bir değişme sonucu firma iç üretim dengesinin nasıl etkileneceğini gösterir. Firmanın üretim faaliyetinde iktisadi ve teknik etkinliğin belirlendiği denge durumu, eş-maliyet doğrusunun eş-ürün eğrisine teğet olması ile ortaya çıkar. Bir faktörün fiyatındaki değişme, eş-maliyet doğrusunu da değiştirir. Örneğin sermaye fiyatı değişmezken emeğin fiyatı düşerse eş maliyet doğrusunun eğimi azalır ve firma yeni bir denge noktasına ulaşır.(Şekil 8 Orijinal kitapta 83. sayfada)Başlangıçta eş-maliyet doğrusu SE, olsun. Sermaye fiyatı değişmezken emek fiyatının azalması firmanın daha fazla emek faktörü kullanmasını sağlar ve eş-maliyet doğrusu S E, konumuna gelir. Eş-ürün eğrisinin eş maliyet doğrusuna teğet olduğu denge noklatalarını birleştiren eğriye fiyat faktör eğrisi denir.
Dictionary of Economics

FİYAT-TÜKETİM EĞRİSİ

(Dictionary of Economics) :
Tüketicinin kullandığı iki maldan birinin fiyatındaki değişme sonucu tüketicinin yeni denge durumunu gösterir. Fiyattaki değişimin tüketici dengesine olan etkisini incelerken gelir düzeyinde bir değişme olmayacağı varsayılacaktır. Tüketicinin geliri sabit iken, satın aldığı mallardan birinin fiyatındaki değişme sonucunda bütçe doğrusu yer değiştirmektedir.Şekilde Y malı fiyatı sabit iken X malı fiyatının düştüğünü varsayalım. Bu durumda tüketici eskiye oranla daha çok X malı satın alabilir. Bütçe doğrusu başlangıçta KL, iken KL konumuna gelir. Başlangıçta denge noktası U, farksızlık eğrisinin KL bütçe doğrusuna teğet olduğu D noktasıdır. X malı fiyatının düşmesi sonucunda yeni denge noktası ise D olur. Bu noktada U2 farksızlık eğrisi KL2 bütçe doğrusuna teğet olmaktadır. D1 ve D2 noktalarının birleştirilmesinden oluşan eğriye fiyat-tüketim eğrisi adı verilir. Fiyat-tüketim eğrisi tüketicinin satın aldığı mallardan birinin fiyatındaki değişme durumunda tüketiciye en yüksek tatmin sağlayan mal bileşimlerini göstermektedir.(Şekil 9 Orijinal kitapta 84. sayfada)