FİYAT


Results for "FİYAT"

Dictionary of Economics

SABİT FİYATLARLA MİLLİ GELİR

(Dictionary of Economics) :
Belirli bir yılda cari fiyatlarla hesaplanan milli gelirden sabit fiyatlarla milli gelir rakamına ulaşabilmek içn söz konusu yılda para değerinde ortaya çıkan dalgalanmaların etkisini ortaya kaldırmak gerekir. Bunun için önce fiyatlardaki genel değişikliğin miktarı fiyat endeksleri yoluyla belirlenir. Daha sonra cari fiyatlarla ifade edilen milli gelir sabit fiyatlarla milli gelire çevrilir.
Dictionary of Economics

TABAN FİYATLARI

(Dictionary of Economics) :
Piyasada oluşan fiyatın genellikle üstünde bulunan, daha aşağıya düşürülmesine izin verilmeyen fiyat. Devlet veya görevli kuruluş taban fiyatı belirlerken üreticinin maliyetini, enflasyonu ve ihracat olanaklarını dikkate almaktadır. Bu nedenle taban fiyat piyasa fiyatının üstünde kalmakta ve üreticilerin gelir düzeyinin düşmesi önlenmektedir. Devlet, genellikle ürünün piyasa fiyatıyla taban fiyatı arasındaki farkı üstlenir. Tüketicileri görevli kuruluş, taban fiyatın altında iç ve dış piyasaya mal satabilir. Bu yüzden ortaya çıkan zararlar Hazine veya Merkez Bankası kaynaklarından karşılanır.Türkiye gibi az gelişmiş ülkelerde tarım istatistiklerinin güvenilir olmamasından dolayı birim maliyetlerinin doğru olarak tespit edilmesi çok zor olmaktadır. Ayrıca taban fiyatların seçim dönemlerinde oy kazanma aracı olarak kullanılması taban fiyatların doğru ve gerçekçi bir biçimde tespit edilmesini zorlaştırıcı etkenlerdir.
Dictionary of Economics

TABİİ FİYAT

(Dictionary of Economics) :
(Bk. Doğal Fiyat)
Dictionary of Economics

TAVAN FİYATLAR

(Dictionary of Economics) :
Tüketicileri korumak, enflasyonist talep fazlasını ve üretim yetersizliğinin fiyatlar genel seviyesine yansımasını önlemek amacıyla kamu otoritesince mal ve hizmetler için belirlenen en yüksek satış bedelidir.
Dictionary of Economics

ÜCRET-FİYAT SPİRALİ

(Dictionary of Economics) :
Kapitalizm altında, sanayi kesimindeki firmalar ücret artışlarını fiyatlara yansıtırlar. Böylece ücret artışları, fiyat artışlarına yol açmış olur. Daha sonra, toplu sözleşme zamanı geldiğinde işçiler, fiyat artışları nedeniyle ücretlerinin artırılmasını isterler. Bu sefer de, fiyat artışları parasal ücret artışlarına neden olur. Bu şekilde parasal ücretleri kovalar. Gerçek ücretler fazlaca değişmez, parasal ücretler devamlı artar, enflasyon olur.