FİYAT


Results for "FİYAT"

Dictionary of Economics

NET FİYAT

(Dictionary of Economics) :
Bir mal veya hizmetlerin satınalınabilmesi için fiilen ödenmesi gereken fiyat. Net fiyat, malın fiyatnıdan iskontalar indirildikten sonra kalan fiyat olarak da tanımlanabilir.
Dictionary of Economics

NİSBİ (GÖRELİ) FİYAT

(Dictionary of Economics) :
Herhangi iki mal fiyatının birbirine oranı. Örnek olarak X ve Y malları ile alınıp, X malının fiyatı, Y malının fiyatının üç katadır denildiğinde, X malının nisbi fiyatı ortaya çıkar. Eğer X malının fiyatı 1000 TL. denilirse, bu X malının mutlak fiyatını belirtir. Her iki malın mutlak fiyatları aynı oranda değişirse Px/Py oranı, yani nisbi fiyat sabit kalır. (Ayrıca bk. Fiyat).
Dictionary of Economics

NOMİNAL FİYAT

(Dictionary of Economics) :
Tahvil ve hisse senetlerinin üzerinde yazılı olan fiyat. Hisse senetleri arzı nominal fiyatın üzerinde olabilir, ancak altında olamaz. Tahvillerde ise, arz fiyatı nominal fiyatın altında ya da üzerinde olabilir. Hisse senetlerinde borsa değerlerinin nominal fiyat üzerine çıkmasında veya altına düşmesinde psikolojik faktörler ve piyasada estirilen hava önemli rol oynarken, tahvillerin borsa değeri ile nominal fiyatı arasında oluşan farklar faiz oranlarındaki değişimlerden kaynaklanır. Piyasa Faiz haddinin düşmesi, genellikle tahvil fiyatlarını yükselmesi yönünde bir eğilim çıkartır. Tahviller vadesi geldiğinde nominal fiyat üzerinden ödenir. (Ayrıca bk. İhraç Değeri, İtibari Değer, Hisse Senetleri)
Dictionary of Economics

NORMAL FİYAT

(Dictionary of Economics) :
Firma teorisinde, arz ve talep koşullarının tam anlamı ile geçerli olduğu durumda arz ve talebin denge halinde oluşan uzun dönem fiyatı. Klasik teoriye göre normal fiyta, normal bir karın da sözkonusu olduğu malın maliyetine eşittir. Piyasa fiyatı normal fiyatın etrafında dalgalanır. Klasiklerde normal ücret ve normal fiyat benzer kavramlardır. Normal ücret işçiye en az geçim koşullarını sağlayan emek bedeli, Normal fiyat ise, üretici rantının sıfır olduğu ve firmaya faaliyetini devam ettirecek hasılatı sağlayan mal bedelidir. Piyasa ücreti de normal ücretin etrafnıda dalgalanır. (. Ayrıca bk. Firma Dengesi, Normal Kar, Normal Ücret).
Dictionary of Economics

PİYASA FİYATI

(Dictionary of Economics) :
Piyasada arz ve talebin karşılaşması ile kesinleşen kısa vadeli değişim bedeli. Piyasa fiyatı rekabet koşulları nedeniyle kolaylıkla dalgalanabilir, tüketicilerin taleplerine, üreticilerin kar tahminlerine göre değişiklik gösterebilir.