GÎTÎ


Results for "GÎTÎ"

Ottoman - Turkish Dictionary

GÎTÎ-SİTAN

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
f. Dünyayı zapteden, cihangir.
Philosophical Dictionary

Eğitimcilik.

(Philosophical Dictionary) :
(Os. Terbiyecilik, Fr. Educationnisme). Eğitimin insansal yapıya istenilen yönü verebileciğini savunan öğreti... Örneğin Helvetius ve Condorcet'nin öğretileri eğitimcidir, çünkü eğitimin gücünü ile sürerler.
Sociological Dictionary

EĞİTİM SOSYOLOJİSİ [İng. Educational Sociology]:

(Sociological Dictionary) :
(Bkz. Sosyolojik Açıdan Eğitim)
Sociological Dictionary

EĞİTİM [İng. Education]:

(Sociological Dictionary) :
Yetişkinnesiller tarafından, sosyal hayata hazır olmayan nesiller üzerinde uygulanan bir işlemdir. Bilgi, davranış ve kabiliyetleri geliştirilmesi ve kazandırılması için uygulanan sürekli faaliyetler dizisidir. Eğitim kültür naklini ve sosyal hayatın sürekliliğini sağlamaktadır. Eğitim, ferdi kendi dışındakilerden haberdar eden, asgarî müterekli kavratan, bunlar üzerinde fikrî mutabakat sağlayıcı bir faaliyettir.Eğitime insangücü kaynaklarının yetiştirildiği bir saha olarak bakıldığından, eğitim bir sinaî faaliyet, bir sektör olarak da isimlendirilmektedir.Beşerî faktörün sayıca ve nitelikçe artışına sebep olan eğitim, insana yatırım olarak düşünüldüğünden, en yüksek hasıla sağlamaktadır. (Blaug, M., 1970, 1973, Machlup, F., 1970, Schultz, T. W., 1967, 1971, Seehan, J., 1973)
Sociological Dictionary

EĞİTİMDE FERDÎ HASILA[İng. Private Returns In Educ

(Sociological Dictionary) :
Eğitimden ferdin elde ettiği veya ailesine kazandığı imkân ve avantajlardır. (Machlup, F., 1970)Eğitimde ferdî hasıla, sosyal hasıladan daha yüksek olarak düşünülür. Çünkü fert, doğrudan maliyetine katlanmadığı bir çok kamu hizmet ve yatırımından faydalanmaktadır. Ferdin katlanmadığı kamu harcamaları bir tasarruf olarak düşünülürse, ferdî hasıla yüksek kaul edilebilir. Ancak, fert aynı zamanda kamu harcamlarında kullanılan kamu gelirlerine katkı yapabilen meselâ; vergi youyla-bir unsurdur. Bu açıdan düşünüldüğünde ferdî hasıla sosyal hasıladan daha yüksektir görüşü tartışmaya açıktır. (Bkz. Sosyal Hasıla)