Hasil


Results for "Hasil"

Dictionary of Economics

GAYRİ SAFİ MİLLİ HASILA

(Dictionary of Economics) :
Bir ülkede belirli bir dönemde (genellikle bir yıl) üretilen mal ve hizmetlerin parasal değeridir. Toplam hasılanın değeri ekonominin net başarısını gerektirmez. Net başarıyı bulmak için Gayri Safi Milli Hasıladan amortismanların çıkarılması gerekmektedir. Böylece Safi Milli Hasılaya ulaºilir. Safi Milli Hasıla içinde devlete ödenen dolaylı vergiler saklıdır. Safi Milli Hasıladan, Dolaylı Vergi çıkarılırsa, faktör fiyatlarıyla Safi Milli Hasılaya ulaºilir. Safi Milli Hasilaya transfer ödemeleri eklenip şirketlerin dağıtılmayankarları ve sosyal sigorta aidatları çıkarılırsa kişisel gelire ulaşılır. Kişisel gelirden devlete ödenen dolaysız vergiler çıkarılırsa kullanılabilir gelire ulaşılır.
Dictionary of Economics

HASILA

(Dictionary of Economics) :
İyi ya da kötü haberlerin büyük ölçüde etkilediği piyasa. Sözgelimi, hisse senedi ve tahvil borsaları hassas piyasa olarak kabul edilebilir. Bir siyasal çalkantı, bir savaş söylentisi, bir iflas haberi vb. haberler bu piyasalarda fiyatların hemen hareketlenmesine neden olur.
Dictionary of Economics

NET HASILA

(Dictionary of Economics) :
Fizyokratlar tarafından geliştirilen ve doğanın insan emeğine kattığı değer fazlasını ifade eden kavram. Fizyokratlara göre insanın toprağa verdiği emeğe karşılık, doğa ekilen tohumu kat kat fazlasıyla iade ediyordu. Yalnız net hasıla oluşturan tarım faaliyetini gerçek üretim sayan fizyokratlar, ticaret ve sanayi net hasıla oluşturmadıkları için bunları kısır meslekler olarak kabul ediyorlardı. (Ayrıca bk. Fizyokratlar).
Dictionary of Economics

ORTALAMA SERMAYE/HASILA ORANI

(Dictionary of Economics) :
Herhangi bir anda ekonomideki toplam sermaye stokunun toplam gelire oranı. Y, t yılının gelirini, K, t yılı sermaye stokunu göstermek üzere ortalama sermaye hasıla oranı (k) şu şekilde formülleştirilir:k=K/Y(Ayrıca bk. Sermaye/Hasıla Oranı)
Dictionary of Economics

SERMAYE / HASILA ORANI

(Dictionary of Economics) :
Sermaye / Hasıla oranı bir birim gelir (hasıla ) elde emek için gerekli olan yatırım miktarını gösterir.k = I (yatırım) olarak ifade edilir/Y (Gelir)Planlanan bir kalkınma hızı için gerekli olan yatırım miktarının belirlenmesinden sermaye / hasıla oranından yararlanılabilir. Örneğin bir ülkede sermaye / hasıla oranı 4/1 olsun % 6 kalkınma isteyen bu ülkede milli gelerinin % 15i yatırımlara ayrılması gerekir.