KADEM


Results for "KADEM"

Philosophical Dictionary

Orta Akademi.

(Philosophical Dictionary) :
Şüpheci akademiye orta akademi de denir. Platon öğretisinin okulu olan akademi, Arkesilaos'la (İ.Ö. 316-241) Karneades'in (İ.Ö. 214-129) yönetiminde Pirrhon'un şüpheciliğini benimsemiştir. Karneades, hiç bir şey bilmediğimi de kesin olarak bilmiyoürum demektedir. Karneades, olasıcıdır (probabilizm) ve olasıcılıkla yetinilmesini öğütler. Davranışlarımızı, şimdilik başka tasarımlarla çelişmediğinden ötürü bize olası görünen tasarımlarla düzenlememiz gerektiğini ve yapabilirsek bütün olasıları (ihtimaller) hesaba katarak yönetmemizi ileri sürer. bkz. Akademi, Akademi Şüpheciliği, Şüphecilik.
Philosophical Dictionary

Telezyana Akademisi.

(Philosophical Dictionary) :
Telezyana ya da Kozentina akademisi (Academia Telesiana Cosentina), Rönasans çağında Aristoteles skolastiğiyle savaşan çok etkili bir düşünce akımıdır. Akademi'nin kurucusu Cosenza'lı İtalyan düşünürü Bernardino Telesio (1508-1588), bakışların doğaya çevrilmesine engel olan Aristoteles'in bütün okullardan kovulmasnı önerecek kadar ileriye gitmişti. Telesio, Rönesans görgücülüğünün (ampirizm) ilk temsilcisi olarak doğanın, spekülatif felsefeyle değil, ancak ve sadece deney yoluyle incelenebileceğini savunuyordu. Telesio'nun, Francis Bacon ve Giordano Bruno gibi büyük düşünce adamlarını etkilediği de bilinirise o çağdaki önemli rolü daha iyi anlaşılır. Telesio'ya göre bir bilginin doğru olup olmadığının ölçüsü, deneyle doğrulanabilir olup olmamasıdır. Telesio'nun bu anlayışı, çağdaş bilimin "düşüncenin doğruluğu, pratik doğrulamayla tanıtlanır" ilkesinin ilk biçimlerinden biridir. bkz. Rönesans Felsefesi.
Philosophical Dictionary

Yeni Akademi.

(Philosophical Dictionary) :
(Fr. Academie nouvelle). Platon öğretisini sürdüren Akademi'nin Larisalı Philon'la (İ.Ö. 148-80) Eskalonlu Antiochos'un (ölm. İ.Ö. 69) yönetimindeki dönemi Yeni Akademi adıyle anılır. Yeni Akademi, Arkesilaos'la Karneades'in yönetimindeki Orta Akademi'nin şüpheciliğine karşı bir tepki olarak belirmiş ve Platon'un eski örneklerine dönmeyi yeğlemiştir... Yeni Akademi, yeni platonculukla karıştırılmamalıdır. Yeni platonculuk; Ammonios Sakkas, Plotinos ve Porfirios'un yönetimindeki İskenderiye okulunu adlandırır. Her ikisi, düşünsel yapı bakımından da birbirlerinden ayrıdırlar. bkz. Akademi, Yeni Platonculuk.
Chemical Dictionary,

Kademeli reaksiyon

(Chemical Dictionary,) :
Birden fazla reaksiyon basamağına sahip reaksiyonlar serisi.
Dictionary of Economics

KADEMELENDİRİLMİŞ FİYATLAR

(Dictionary of Economics) :
Maliyetinde bir değişiklik olmamasına rağmen, aynı malın farklı alıcılara değişik fiyatlardan satılmasıdır. Özellikle eksik rekabet koşullarında görülen ve tekelci firmalar tarafından yapılan bir uygulamadır.Elektriğin TEK tarafından iş yerlerine ve konutlara farklı fiyatlarda satılması bu türe örnek olarak gösterilebilir.İkinci Dünya Savaşı sırasında İngilterede süt fiyatlarında bu tür fiyatlandırma oluşmuşturr. Burada süte, tüketiciler ve peynir üreticileri tarafından talep söz konusuydu. Fakat halkın süte düşkünlüğü ve alışkanlığı nedeniyle, süte olan talepleri elastik değildi. Yani fiyatlardaki değişmelere karşılık taleplerinde önemli bir değişiklik söz konusu olmuyordu. Buna karşılık rakip peynir ithalatçıları olması nedeniyle süt fiyatlarını peynir fiyatlarına yansıtamayan peynir üreticilerinin talep elastikiyetleri çok düşüktü. Yani süt fiyatlarında meydana gelen artışlardan dolayı taleplerinde önemli bir düşüş oluyordu. İşte bu nedenlerden dolayı süt satıcıları parekende alımda bulunan tüketicilere yüksek fiyat, peynir üreticilerine ise düşük fiyat uyguluyorlardı. Yani iki kademeli fiyat söz konusuydu.