KORUMA


Results for "KORUMA"

Dictionary of Economics

MİLLİ KORUMA KANUNU

(Dictionary of Economics) :
Türkiyede 26 Ocak 1940 tarihinde çıkartılan ve hükümete olağanüstü hallerde ulusal ekonomi ve savunmayla ilgili önlemler alma görevi ve yetkisini veren yasa. II. Dünya Savaşının çıkarttığı tehlikelere karşı, hükümetin çalışmalarını kolaylaştırmak amacıyla çıkartılmıştır. Bakanlar Kurulunun 16 Eylül 1960 tarihli kararıyla uygulamadan kaldırılarak askıya alınmış olması, resmen yürürlükten kaldırma anlamına gelmediğinden, gerek duyuluduğunda yeniden uygulamaya konulabilir. Yasanın uygulandığı dönemde Bakanlar Kurulu 6. maddenin verdiği, halkın ve ulusal savunmanın gereksinimlerini sağlamaya yönelik ticari ve sınai kurumlar oluşturma yetkisine dayanarak 1941de Petrol Ofisini, 1952de Et-Balık Kurumunu kurdu. Milli Koruma Kanununun getirdiği kararname türü ile hükümetin yetki alanı genişlemiş, hükümet iktisat, ticaret, çalışma, üretim, tüketim gibi konularda normal zamanlarda sözü edilmeyecek derecede geniş bir hareket serbestliği kazanmıştır.
Dictionary of Economics

NOMİNAL KORUMA ORANI

(Dictionary of Economics) :
Bitmiş (Nihai) mamuller üzerine konan gümrük vergisinin yerli üreticiler için çıkarttığı koruma etkisi. Eğer 1000 $lık bir malın ithalinde % 10 vergi alınıyorsa, nominal koruma oranı % 10dur. Ancak gümrük vergileriyle yurtiçi sanayi üzerindeki oluşturulan gerçek korumanın, ithal girdiler üzerindeki gümrük vergi oranlarını da dikkate alarak nihai mamul yerine katma değerler üzerinden hesaplanmanın daha anlamlı ve doğru olacağı kabul edilmektedir. (Ayrıca bk. Etkin Koruma).
Dictionary of Economics

ETKİN KORUMA

(Dictionary of Economics) :
Yerli üretimi korumak ve benzeri amaçlar için ithalattan alınan gümrük vergilerinin yurtiçi üretimde sağladığı korumayı ölçmede kullanılan bir kavramdır.
Dictionary of Economics

ETKİN KORUMA ORANI

(Dictionary of Economics) :
Birülke sanayinin nihai ürün ve girdilerine uygulanan gümrük tarifesinin başka bir ülke sanayi karşısında mevcut koruma oranıdır. Nihai ürün üzerindeki koruma oranı yüksekse, etkin koruma oranı da yüksek olur.
Dictionary of Economics

YENİ KORUMACILIK

(Dictionary of Economics) :
Sanayileşmiş ülkeler tarafından uygulanan ve tarife dışı ithalat sınırlamalarını öngören korumacılıktır.