KREDİ


Results for "KREDİ"

Dictionary of Economics

PROJE KREDİLERİ

(Dictionary of Economics) :
Hükümetlerin uluslararası bir finansman kuruluşundan ya da bir başka hükümetten, çok yanlı ve iki yanlı anlaşmalarla belli bir projenin finansmanında kullanmak üzere sağlamış oldukları fonlar. Bu tür krediler sadece söz konusu olan projenin finansmanında kullanılabilmekte, başka bir amaçla kullanımı mümkün olmamaktadır. Proje kredileri bu özelliği nedneniyle kredi veren ülke açısından daha çok tercih edilirken, kredi alan ülkeler açısından kullanım serbestliği olan program kredileri daha cazip olmaktadır. (Ayrıca bk. Program Kredileri)
Dictionary of Economics

SINAİ YATIRIM VE KREDİ BANKASI

(Dictionary of Economics) :
Merkezi İstanbuldadır. 1963 yılında 40 milyon lira sermaye ile kurulmuştur. Bankanın amaçları Türkiyede var olan ve kurulacak olan özel sanayie orta vadeli yatarım ve işletme kredisi sağlamak, yerli ve yabancı özel sermayenin Türkiyede özel giriºim tarafindan kurulacak sanayie katılmasını teşvik etmek ve menkul değerler piyasasının gelişmesine katkıda bulunmaktır.
Dictionary of Economics

TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ

(Dictionary of Economics) :
Ortaklarına finansman sağlamak amacıyla kurulmuş tarım kooperatifi. Nisan 1972de yürürlüğe giren yasıyla Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliğinde toplanmıştır. Yurt çapında tarım kredi kooperatiflerini bir araya getiren 16 bölge birliği vardır. Birlik tek tek kooperatifler ve bölge birliklerine finansman kaynağı sağlamak olan temel görevinin yanısıra mesleki eğitim etkinliklerinde bulunur, ayrıca bölge birliklerinin üretim ve zorunlu tüketim madeleri ile üretim araçlarının toptan sağlanmasıyla ve ortak ürünlerinin uygun biçimde değerlendirilmesiyle de ilgilenir. Amaçları doğrultusunda her türlü yatırımda ve iştirakte bulunabilir, tahvil çıkarabilir, gerekli tesisleri kurarak ithalat ve ihrağcat etkinliklerinde bulunabilir. En yetkili organı genel kuruldur.
Dictionary of Economics

TARIM KREDİS

(Dictionary of Economics) :
Ülke içinde ve dışında pazarlanma olanakları bulunan tarımsal ürünlerin üretimine hizmet eden kredi. Tarımsal kalkınma kredileri, teşvik ve geliştirme kredileri, toprak ve tarım reformu kredileri gibi, krediler tarımsal kredilere örnektir. Bu tür krediler süre, miktar, risk, garanti, karlılık ve faiz bakımından diğer sektörlere verilen kredilerden ayrılırlar. Bu tür kredilerin faiz oranları genellikle diğer sektörlere oranla daha düşüktür. Bu yüzden bu kesime verilen kredileri devlet bankaları vermektedir.
Dictionary of Economics

TEYİT EDİLMEMİŞ AKREDİTİF

(Dictionary of Economics) :
Herhangi bir teyit veya taahhütte bulunmaksızın aracı bankasının sadece lehtarına bildirdiği akreditiftir.