KREDİ


Results for "KREDİ"

Dictionary of Economics

KURYE KREDİSİ

(Dictionary of Economics) :
Dış ticaret işlemlerinde uygulanan kısa vadeli kredi türü. Kurye kredisi bankalar tarafından yabancı ülkelerdeki muhabirleri nezdinde açtırılır. Kurye kredisinin işlemi, önceden aktedilmiş anlaşmaya dayanarak ve karşılık ya da garanti aranmaksızın telefonla ya da faksla verilecek emir üzerine yapılır. Prensip olarak bu şekilde açılacak krediye ait evrağın ilk posta ile yabancı ülkedeki muhabire yollanması lazımdır. Kurye kredisi terimi, evrağın arkadan posta ile gönderilmesi dolayısıyla verilmiş bir ismidir.
Dictionary of Economics

MENKUL KREDİSİ

(Dictionary of Economics) :
ayni rehin karşılığında açılan kredi türü. Menkul kredisi ile kişisel kredi karşıt kavramlardır. Kişisel kredi bir reel değer teminatına dayanmaz ve borçlunun kimliği yeterli bir garanti sayılır. Menkul kredisinde ise, rehin olara alınan taşınır değer, borcun teminatıdır. Tahvil, hisse senedi, ticari mal, altın menkul kredilerin garantisi olabilir.
Dictionary of Economics

MÜEYYET AKREDİTİF

(Dictionary of Economics) :
Muhabir (aracı) bankanın akreditifi lehdara ihbar ederken, bankanın talimatına uyarak kendi onayını da ilave etmesi ve böylece akreditifi açan bankanın taahhüdünü yerine getireceği konusunda kendisinin de sorumluluk yüklenmesi. (Ayrıca bk. Gayri Müeyyet Akreditif)
Dictionary of Economics

MÜSTEHLİK KREDİSİ

(Dictionary of Economics) :
(Bk. Tüketici Kredisi)
Dictionary of Economics

ORTA VADELİ KREDİ

(Dictionary of Economics) :
Kısa vadeli ve uzun vadeli krediler arasında yer alan, vade süresi 1-3 veya 2-7 yıl arasında değişen banka kredisi. Bu konuda yapılan bir sınıflandırmaya göre, firmanın günlük işletme masrafularını karşılamak üzere alınan ve en fazla 1 yıl içinde geri ödenmesi gereken krediler kısa vadeli, sabit varlık alımları için yapılan ve 7 yıldan daha uzun sürede geri ödenecek olan borçlanmalar uzun vadeli olarak tanımlanmaktadır. Vadesi bu ikisi arasında bulunan ve genellikle tesisleri yenilemek ve tevsi etmek için alınan krediler orta vadeli olarak tanımlanmakta, ancak uygulamada teçhizat ihtiyacını karşılamak ve inşaat işleri için orta vadeli kredilerden geniş ölçüde yararlandığı görülmektedir. (Ayrıca bk. Kredi)