KREDİ
TARIM KREDİS
(Dictionary of Economics) :
Ülke içinde ve dışında pazarlanma olanakları bulunan tarımsal ürünlerin üretimine hizmet eden kredi. Tarımsal kalkınma kredileri, teşvik ve geliştirme kredileri, toprak ve tarım reformu kredileri gibi, krediler tarımsal kredilere örnektir. Bu tür krediler süre, miktar, risk, garanti, karlılık ve faiz bakımından diğer sektörlere verilen kredilerden ayrılırlar. Bu tür kredilerin faiz oranları genellikle diğer sektörlere oranla daha düşüktür. Bu yüzden bu kesime verilen kredileri devlet bankaları vermektedir.
TEYİT EDİLMEMİŞ AKREDİTİF
(Dictionary of Economics) :
Herhangi bir teyit veya taahhütte bulunmaksızın aracı bankasının sadece lehtarına bildirdiği akreditiftir.
TİCARİ KREDİ
(Dictionary of Economics) :
(Bk. Kredi, Kısa Vadeli Krediler, Kredi Türleri)
TÜKETİCİ KREDİSİ
(Dictionary of Economics) :
Bugün tatmin etmek isteyecekleri ihtiyaçların bedelini yarınki kazançları ile ödemek fırsatını fertlere sağlayan bir kredi türüdür. Tüketim kredisi gelir veya hasılatın geliştirilmesi hedefinde değildir, amaç sadece fertlerin bugün tatmin etmek isteyecekleri ihtiyaçlara ve arzulara uygulanır.Tüketim kredisinin konusunu otobil, beyaz eşya, tatil, giyim, evlilik giderleri oluşturabilir. Tüketim kredileri, ekonomide tüketimi teşvik ederek genel bir talep artışına neden olabilir. Tüketim kredisinin faizi, genellikle diğer kredi faizlerinden yüksektir.1989dan sonra Türkiyede tüketici kredisi uygulamasında önemli gelişmeler olmuş, bankaların verdikleri krediler arasında oranları önemli miktarlarda artmıştır. Bunun temel nedeni olarak bankaların ellerinde biriken mevduatlara verecek kaynak bulamaması gösterilmektedir. Bunun sebebi olarak da kur-faiz arasında oluşan makasın fazlalaşması gösterilmektedir. Aşırı değerli kur yatırımcıları yurt dışı kaynaklardan yabancı para ile borçlanmaya teşvik etmiştir. Ayrıca bu makas farkından oluşan kardan yararlanmak isteyen kısa vadeli döviz girişi artmış ve bunlar bankalara mevduat olarak gelmişlerdir. İşte kısaca bu temel sebeplerden dolayı tüketici kredilerinde önemli artışlar olmuştur.
UZUN VADELİ KREDİ
(Dictionary of Economics) :
Genellikle 5-10 yıl arasındaki vadeli kredi. Prensip olarak uzun vadeli kredilerden, devlet ihtiyaçlarını karşılamak, serbest teşebbüs yatırımlarını ve konut finansmanını karşılamak üzere yararlanılmaktadır.Uzun vadeli kredilerin finansman kaynağı, sermaye piyasasıdır. Krediye ihtiyacı olan firmalar ve kamu organları tahvil çıkararak uzun vadeli kredi temin edebilirler. Ya da bankalar sermaye piyasasına kendileri tahvil çıkartmak suretiyle borçlanırlar ve firmalar uzun vadeli kredi açmak olanağını bulurlar.