M


Results for "M"

Dictionary of Economics

ÇOCUKLARIN ÇALIŞTIRILMASI

(Dictionary of Economics) :
Çocukların iş yaşamına katılma koşulları genellikle ayrı yasalarla düzenlenir. Bunun nedeni olayın tarihsel geçmişiyle ilgilidir. Avrupa kapitalizmin doğduğu ve geliştiği yıllarda çocuklar ağır işlerde, uzun sürelerle ve düşük ücretlerle çalıştırılmaktaydılar. Bu durum Dickensın romanlarına konu olmuştur. Daha sonra aynı uygulama başka yerlerde de görülmüştür. çocuk işgücünün yetişkinlere kıyasla ucuz oluşu ekonominin geri olduğu ve yasal koruma ve denetimin olmadığı yerlerde çocukların ağır koşullarda ve ucuza çalıştırılmasına neden olmaktadır.
Dictionary of Economics

DAMGA RESMİ

(Dictionary of Economics) :
Devlette hukuki işlemlere girişen bireylerin belgeler üzerine pul yapıştırarak ya da değerli kağıt kullanarak ödedikleri mükellefiyet tipidir. Mükellef hukuki işlemleri yapan kişlerdir. Damga resmi, gerçek anlamda bir vergi değildir. Hukuki niteliği vergi ile harç arasındadır.
Dictionary of Economics

DAMPİNG

(Dictionary of Economics) :
Bir malın yurt dışı piyasada yurt içi piyasadan daha düşük bir fiyatla satılması damping olarak adlandırılır. Damping, bir fiyat farklılaştırması uygulamasıdır. Damping sonucunda tüketicilerin bundan yararlanacağı düşünülür. Ancak damping yapılan ürünleri ithal eden ülkede yerli sanayi dalları büyük zararlarla karşılaşırlar. Bu nedenle hükümetler dampinge karşı önlemler alırlar. Üç tür damping vardır:1) Arada bir yapılan damping.2) Yıkıcı damping3) Sürekli damping.
Dictionary of Economics

DEĞİŞKEN MALİYET

(Dictionary of Economics) :
Değişken maliyet üretim miktarına bağlıdır. Üretim miktarının artması değişken maliyetleri arttırır, üretim miktarının azalması ise değişken maliyetleri azaltır. Bir firmanın hammadde ve işçilik giderleri değişken maliyetlere örnek olarak gösterilebilir.
Dictionary of Economics

DEĞİŞMEZ MALİYETLER

(Dictionary of Economics) :
Değişmez maliyetler, üretim miktarına bağlı olmayan giderlerden oluşur. Üretimin az ya da çok olması değişmez maliyetleri etkilemez. Bir firmanın kira, aydınlatma, ısıtma, sigorta gibi giderleri değişmez maliyetleri oluşturur. Üretim miktarı arttıkça değişmez maliyetlerde bir artış ortaya çıkmaz ancak üretimi birimi başına düşen değişmez maliyet azalır. Değişmez maliyetler sabit maliyetler olarak da bilinir.