MUHAŞ


Results for "MUHAŞ"

Dictionary of Economics

SOSYAL MUHASEBE

(Dictionary of Economics) :
Belirli bir ülkenin, belirli bir dönemde milli gelir ve giderleriyle, ekonomik faaliyetlerini muhasebe tabloları ile açıklayamaya yarayan sistemdir.
Dream Dictionary of Phrase

MUHASARA

(Dream Dictionary of Phrase) :
Bakınız; Kuşatma.
Dream Dictionary of Phrase

MUHASEBECİ

(Dream Dictionary of Phrase) :
İşleri hesaplı ve belli bir düzen içinde yürütmeye yahut ameldeki noksan ve kusurlara delalet eder.
Islamic Glossary

MUHÂSEBE

(Islamic Glossary) :
Hesâblaşma, insanın nefsini hesâba çekmesi.Peygamber efendimizin sallallahü aleyhi ve sellem; "Hesâba çekilmeden evvel hesâbınızıgörünüz" emirleri ile, bâzı insanlar, her gün ve her gece yaptıkları işlerden kendilerinimuhâsebe ediyor. Ben, hesâbda onları geçtim ve işlediklerimle berâber, dü şündüklerimde dekendimi hesâba çekiyorum. (Muhyiddîn-i Arabî)Amellerden sonra muhâsebe yapmalıdır. Her gün yatarken, o gün yaptığı işler için nefsihesâba çekmeli, sermâyeyi, kârdan ve zarardan ayırmalıdır. Sermâye farzlardır. Kâr da,sünnetler ve nâfilelerdir. Ziyân ise, günâhlardır. (İmâm-ı Gazâlî)Yetmiş iki kadar güzel huydan biri de, insanın kendini her zaman muhâsebe etmesidir.(Kudbüddîn İznikî)Allah'a ve âhiret gününe îmânı olan herkesin, nefis muhâsebesinde bulunması, nefsini bir anihmâl etmemesi ve bütün işlerinde onu sıkıştırıp göz altında bulundurması lâzımdır. Çünkü,ömürden geçen her nefes, bahâ biçilmeyen bir cevherdir. (İmâm-ı Gazâlî)Ey insanoğlu! Aza kanâat et; malını hayırlı yerlere harca, yoksulluktan korkma, rızkınaAllahü teâlâ kefildir. Doğruluktan kalbini ayırma, nefsini Allah için muhâsebe et; çünkü nefis,kendi arzûlarını, sana faydalı ve iyi gösterir. Hâlbuki onlar aslı nda günâhtır. İşlerini Allah'ınrızâsına uydur. Âhiret gününün sıkıntılarından kurtulmak için, kalbini Allahü teâlâya bağla.(İmâm-ı Gazâlî)
Islamic Glossary

MUHASSER VÂDİSİ

(Islamic Glossary) :
Hicaz'da, Minâ ile Müzdelife'yi birbirinden ayıran ve hacıların Minâ'ya giderkendurmamaları gereken yer.Hacılar, Muhasser vâdisinin başına ulaşınca, bir taş atımı yeri hızla geçer. Çünkü burasıKâbe-i muazzamayı yıkmak için gelen Ebrehe'nin ordusunun durak yeridir. Meşhûr târihçiEzrâkî, Muhasser vâdisinin beş yüz kırk beş arşın olduğunu söylemiştir. (İbn-i Âbidîn)